15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü Kutlandı

Her yıl 15 Ekim’de Türkiye’de ve dünyada kutlanan ‘Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Ve Güvenlik Günü’ Antalya Cumhuriyet Meydanı’nda Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Antalya Şubesi tarafından kutlandı. 

Görme engelli bireylerin hayattaki rollerine dikkat çekmek, bireylerin toplum tarafından fark edilmesini sağlamak amacıyla Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Antalya Şubesi tarafından düzenlenen etkinliğe çok sayıda görme engelli birey ve aileleri katıldı. 

Beyaz Baston Görme Engelli Bireylerin Kimliğidir

Etkinlik çerçevesinde basın açıklaması yapan Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Antalya Şubesi Başkanı Rahim Ezgi, beyaz bastonun görme engelliler için hayati bir değer taşıdığına dikkat çekti. Beyaz bastonun engelli bireyin kimliği ile eşdeğer olduğunu vurgulayan Ezgi, “Beyaz Baston bağımsızlık sembolüdür görme engelli bireylerin özgürce hareket edebilmesini sağlar ancak engelli bireylerin özgürce hareket edebilmesi için öncelikle şehir planlamasının doğru ve erişebilir olması gerekmektedir ancak o zaman bir anlam ifade edebilir” dedi.  

Erişebilir olmayan kaldırımların, yolların ve tüm açık alanların beyaz baston kullanımını zorlaştırdığını belirten Ezgi, toplum tarafından fark edilmenin bir lütuf değil, saygı olduğuna dikkat çekti. Ezgi,  “Biz Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Antalya Şubesi olarak erişebilir alanların arttırılmasını farkındalığın arttırılması için okullarda beyaz bastonu anlatılmasını tüm karşıdan geçiş noktalarında sesli ışık sisteminin uygulanmasını istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. 

Beyaz Bastonun  Tarihçesi

Beyaz Baston kullanımı, 1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden fotoğraf sanatçısı James Biggs’in, dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla başlamıştır. Sonraki yıllarda yaygınlaşan uygulamanın olumlu etkileri üzerine Fransa’da Görme Engelliler Örgütü 1931 yılında beyaz bastonun simgeleştirilmesine karar vermiştir.  

Baston kullanımı; görme engellilerin çarpma, düşme, yaralanma, sakatlanma riskini azaltır, yürüyüş ve fiziksel aktivitede bulunan engellilerin motor becerilerini geliştirir. Kendilerine güven duygusunu, sosyal etkinliklere katılma ve bağımsız hareket edebilme yeteneklerini artırır. Beyaz baston görme engellilerin bağımsızlaşmasının ve özgürleşmesinin sembolüdür.

 

Haber: Mehmet Ali Demir

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31