56. Antalya Altın Portakal Film Festivali Geleneği Sürdürdü

Festival, Öze Dönüş temasında geleneksel kortej geçişi ile 26 Ekim’de gerçekleştirildi. Uluslararası alanda birçok filme ev sahipliği yaptı.

Cam Piramit’in önünden saat 15.30’da başlayan kortej,  Karaalioğlu Parkı girişinde sonlandı. Seray Sever, Ayten Uncuoğlu, Füsun Demirel, Özlem Yıldız, Gökhan Keser gibi isimler, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek öncülüğündeki kortej geçişinde halkla buluştular.  Sanatçılar, klasik model arabalarla hayranlarıyla fotoğraf çektirdi, halkı selamladı.
Kortej geçişinin ardından 26 Ekim akşamı Açılış Töreni yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, konuşmasında Festivali yeniden kucakladıkları için tüm Antalyalılara ve sanatçılara teşekkür etti. Törenin açılış konuşmasını  Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Yaptı. Ersoy ayrıca festivalin rengi, sinemanın büyüsü, sanatın sözcüsü olan tüm sanatçıları en kalbi duygularla selamladığını söyledi.

‘’TÜRK SİNEMASININ SULTANI’’
Türkan Şoray, açılış töreninde sahneye çıkan ilk sanatçı oldu. Konuşması sırasında duygulanan Şoray, ‘’Bana bu alkışlarınızla, bu sıcaklığınızla yaşattığınız mutluluğu kelimelerle anlatmam mümkün değil. Festivalin esas sahipleri Antalyalıların katkılarıyla bu akşam muhteşem bir açılış oluyor. Burası adeta bir şölen yeri.’’ dedi.
Akşamın İlk Ödülleri
Festivalin ilk ödülü olan “Yıldırım Ünal Anı Ödülü” kendisi gibi oyuncu olan oğlu Emrah Kolukısa tarafından Can Kolukısa’ya takdim edildi.
Sanatçı Ahmet Mekin de Onur Ödülü’nü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu’ndan aldı.

Bir diğer Onur Ödülü’ne layık görülen isim olan Selma Güneri ise ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan aldı. Program Candan Erçetin’in konseri ile sona erdi.

Festival açılışından sonra, 1 hafta boyunca sinema severlere film gösterimleri yapıldı. Antalya Kültür Merkezi’ndeki Aspendos ve Perge salonları ile Migros AVM’deki sinemanın salonları 29 ülkeden, 69 yönetmenin katıldığı toplam 66 filme ev sahipliği yaptı.

KAPANIŞ VE ÖDÜL TÖRENİ
 Antalya Kapalı Spor Salonun’da yapılan kapanış töreninde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek festival havasının bütün hafta boyunca kentte hissedildiğini belirtti.  Festivalde 10’dan fazla ödüle layık görülen Bozkır filmi, En iyi Film ödülünü de aldı. Bozkır Filmi yönetmeni Ali Özel, senaryoyu yazdıktan sonra çocuğuna okuttuğunu ve çocuğundan öneriler aldığını dile getirdi. Ödülü çocuğu için aldığını vurguladı.  En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, ‘’Aşk, Büyü, vesaire’’ filminden Selen Uçer’e verildi. Uçer, ödülü Onur Ödülü alan Ahmet Mekin’den aldı.
En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü ise ‘’Küçük Şeyler’’ filminden Alican Yücesoy ile ‘’Bozkır’’ filminden Mücahit Koçak paylaştı. Ödüllerini Onur Ödülü sahibi Selma Güneri’den alan oyunculardan Mücahit Koçak, Martta baba olacağını söyleyerek ödülü çocuğuna hediye etti.
Kapanış festivaline halk yoğun ilgi gösterdi. Festival, Cahit Berkay konseri ile sona erdi.

Mustafa Altar Akgül – Cem Erdal