58. Antalya Altın Portakal Film Festivali ‘Gelecek Umutla Yeşerecek’ Sloganıyla Başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla bu yıl 58.’si düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin açılışı Antalya Kapalı Spor Salonu’nda pandemi tedbirleri çerçevesinde gerçekleştirildi. Görkemli geceye, festivalde yarışacak olan filmlerin yönetmenleri ve oyuncularının yanı sıra Türk sanat dünyasından da pek çok ünlü isim katıldı. Festival adına oluşturulacak olan Altın Portakal Hatıra Ormanı ile ilgili de Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Muhittin Böcek Akil Haber Ajansı’na konuştu.

Türkiye’nin en uzun soluklu ve prestijli film festivali olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 58. açılış töreni Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlendi. Antalya Kapalı Spor Salonu’nda, pandemi tedbirleri kapsamında gerçekleşen açılış töreni öncesinde sanat camiasından da pek çok ünlü isim kırmızı halıda yürüdü. Festivalin açılış törenine Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festivali Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Festival İdari Direktörü Cansel Tuncer, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Muhittin Böcek: “Antalya’da Sanat Işığı Hiç Sönmeyecek”

Yekta Kopan ve Nefise Karatay’ın sunuculuğunda gerçekleşen gecenin açılış konuşmasını yapan Böcek, bu yıl tekrar sinemaseverlerle bir araya geldikleri için mutlu olduklarını dile getirdi. Geçen sene Covid-19’a yakalandığı, bu nedenle 57. Antalya Portakal Film Festivali’ne katılamadığını belirten Böcek, “Allah’ıma şükürler olsun ki yıkılmadım, ayaktayım. Buradan tüm hekimlerimize, sağlık çalışanlarımıza, dualarını ve güzel dileklerini gönderen herkese bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bütün vatandaşların duaları ve iyi dilekleriyle bugünlere geldik” dedi.  Festivalin Türkiye için ortak bir değer olduğunu, bu yüzden bu festivalin siyaset üstü olduğunu söyleyen Böcek, “1964 yılında Altın Portakal’ı başlatan eski belediye başkanlarımızdan Avni Tolunay’dan bugüne kadar gelenlere rahmet hayatta olanlara sağlık diliyorum. Umarım bu hafta bütün vatandaşlarımız sinemaya, filmlere doyacak diye düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Antalya’da sanat ışığı hiç sönmeyecek. Nice Altın Portakal’lara” dedi.

Başkan Böcek’in konuşmasının ardından festival kapsamında yarışacak olan tüm filmlerin kısa gösterimleri, jüri üyeleri ve izleyicilere sunulurken gecenin sonunda usta sanatçı Erol Evgin söylediği şarkılarla sinemaseverlere unutulmaz bir gece yaşattı.

28 Ülkeden 45 Farklı Film Tanıtılacak

Sinema dünyasını Antalya’da buluşturan festivalde 28 ülkeden, 48 yönetmenin 45 film izleyicilerle buluşacak. Festival kapsamında uluslararası uzun metraj, ulusal uzun metraj, belgesel ve kısa film dallarındaki yarışmaların yanı sıra, Antalya Film Forum da düzenlenecek. Festival kapsamında yarışmayı kazanan filmlere toplam 1 milyon 400 bin lira ödül dağıtılacak.

Muhittin Böcek’in başkanlığını yaptığı festivalin idari direktörlüğünü Cansel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu, sanat yönetmenliğini Başak Emre, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığını yapımcı Emin Alper, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığını Polonyalı yönetmen Dorota Kędzierzawska, Antalya Film Forum’un yöneticiliğini ise Müge Özen ve Pınar Evrenosoğlu yürütecek. Bu yıl Ulusal Belgesel Film Yarışması filmleri, yönetmen Didem Pekün, yönetmen-senarist Pelin Esmer ve gazeteci-yazar Pınar Öğünç, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması filmlerini de yönetmen-oyuncu Onur Saylak, oyuncu Öykü Karayel ve senarist-yapımcı Tunç Şahin değerlendirilecek. 58.’si düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin, 9 Ekim’de ödül töreniyle sona erecek.

“Gelecek Umutla Yeşerecek”

Altın Portakal Film Festivali’nde Akil Haber Ajansına konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Muhittin Böcek, festivalin bu yıl 58.’sini düzenlemekten büyük bir mutluluk duyduklarını dile getirdi. Altın Portakal’ın sinema emekçilerine destek vermek amacıyla başladığını hatırlatan Başkan Böcek, her sene olduğu gibi bu sene de festivalin oldukça güzel geçmesini ümit ettiğini belirtti. Festival kapsamında geçtiğimiz günlerde ülke çapında gerçekleşen orman yangınlarına farkındalık yaratmak için hatıra ormanı oluşturulacağını belirten Böcek, “‘Antalya Altın Portakal Hatıra Ormanı’nı oluşturmak için ilk fidanlarımızı dikeceğiz ve Antalya’ya festival gibi köklü ağaçlarla dolu, her yıl sinemayla büyüyecek bir orman kazandıracağız” dedi.

Demre Belediye Başkanı Avukat Okan Kocakaya, festivalin Antalya’nın tanıtımı açısından çok değerli bir organizasyon olduğunu dile getirdi.  Festival bünyesinde yarışacak olan film ve belgesellerin oldukça başarılı olduğunu belirten Kocakaya, “Jürilerimizin işi çok zor.  Çok başarılı film ve belgesel kesitleri izledik.  9 Ekim’de sonuçları hep beraber göreceğiz” dedi. Festival kapsamında oluşturulacak hatıra ormanına da desteklerini sunacaklarını belirten Kocakaya, yangınlar nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi.

Haber: Şerif Ali Duman-Ali Demir