58’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali Başlıyor

Bu yıl 58’incisi düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla 2-9 Ekim 2021 tarihleri arasında izleyici ile buluşuyor. 28 ülkeden 48 yönetmenin 45 filmi ile boy göstereceği festival, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pandemi önlemleri çerçevesinde yapılacak. Birçok etkinliğin çevrimiçi olarak gerçekleşeceği festivalde, film gösterimleri sosyal mesafe kuralları gözetilerek sınırlı sayıda katılımla açık havada düzenlenecek.

1964’ten bu yana düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 58’inci kez film severleri bir araya getiriyor. Türkiye’nin en uzun soluklu film festivali olan Altın Portakal Film Festivali, Avrupa ve Asya’nın da en köklü ve prestijli festivallerinden biri olarak kabul ediliyor.

Festivalin en yeni ve merak edilen filmleri, festival süresince her akşam 19.15 ve 21.45’te izleyenlerin beğenisine sunulacak. Almanya, Amerika, Belçika, Birleşik Krallık, Brezilya, Bulgaristan, Çekya, Finlandiya, Gürcistan, Fransa, İspanya, İsviçre, İtalya, Kosta Rika, Meksika, Monako ve Rusya yapımı 10 filmin, Türkiye’de ilk kez Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında gösterimi yapılacak.

Jüri Başkanı Polonyalı Yönetmen Dorota Kedzierzawska

Bu yıl Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanlığını, Polonyalı yönetmen Dorota Kędzierzawska yürütecek. Lodz Üniversitesi, Rusya Devlet Sinematografi Üniversitesi ve Polonya Film Okulu’nda film ve tiyatro üzerine tamamladığı eğitim hayatının ardından birçok ödüllü kısa film ve belgesel yöneten Dorota Kędzierzawska, 1991’de çektiği ilk uzun metrajı “Devils” ve 1994 yapımı ikinci uzun metrajı “Kargalar (Crows)” ile Cannes Film Festivali’nde ödüller kazandı. Yönetmen ayrıca 2010 tarihli “Yarın Daha Güzel Olacak (Tomorrow Will Be Better)” filmiyle Berlin Film Festivali’nde Büyük Ödülü kazandı.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda, 4. Sokaktaki Pansiyon/Levan Koguashvılı, Aile/Fred Baıllıf, Ali ve Ava/Clıo Barnard, Aurora/Paz Fábrega, Gelecek/Pietro Marcello, Francesco Munzi ve Alice Rohrwacher, İşçi ve Patron/Manuel Nıeto Zas, Libertad/Clara Roquet, Tel Örgüdeki Delik/Joaquın Del Paso, Titanik’i Seyretmek İstemeyen Kör/Teemu Nıkkı, Yolculuk/Florence Mıaılhe filmleri gösterime sunulacak. Dorota Kędzierzawska’nın jüri başkanlığını yaptığı uluslararası uzun metraj film yarışmasının kazananları ise 9 Ekim’de festivalin kapanış ve ödül töreninde belli olacak.

Açık Havada Festival Rüzgârı

Festivalde geçen yıl pandemi önlemleri nedeniyle başlatılan ve büyük ilgiyle karşılanan açık hava gösterimleri, bu yıl da devam edecek. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmleri Yıldızların Altında 1 (Cam Piramit Yanı), Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması filmleri Yıldızların Altında 2 (Doğan Hızlan Kütüphanesi Arkası) ve Ulusal Belgesel ve Kısa Metraj Film Yarışması filmleri ise Yıldızların Altında 3 (AKM, Amfi Tiyatro) açık hava sinemalarında izleyiciyle buluşacak.

Gösterimlere katılabilmek için iki doz aşı yaptırmış olmak ya da Covid-19 geçirdikten sonra bilimsel olarak kabul edilen bağışıklık dönemi içinde olmak gerekiyor. Festival kapsamında film gösterimi yapılacak Ulusal Yarışma Adayları ise şu şekilde:

58’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Yarışma Adayları

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması