62 Bin Caretta Caretta Yavrusu Kurtarıldı

100 milyon yıldan fazla bir süredir okyanuslarda kilometreler kateden caretta carettalar, deniz ve kıyı ekosistemlerinin sağlığı açısından vazgeçilmez ve tamamlayıcı bir role sahip. Son 200 yıl içinde artarak devam eden insan faaliyetleri onların yaşama şansını azaltıyor. Ancak duyarlı vatandaşlar bir araya gelerek son bir yıl içerisinde 62 bin Caretta caretta yavrusunu kurtarıp rekor kırdılar.

Antalya’nın Manavgat İlçesinde yaşayan doğa dostu duyarlı vatandaşın bir araya gelerek 2021 yılında kurdukları Deniz Kaplumbağaları, Akdeniz Fokları, Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği (DEKAFOK) Başkanı Seher Akyol, Akil Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, caretta carettaların neslinin tükenmesindeki en büyük etkenin ve düşmanının insanlar olduğunu söyledi. Ancak kurdukları dernek ile sadece bir yıl içerisinde kurtarılan caretta caretta sayısının 62 bin olduğunu belirten Akyol, “Carettalarımız doğal afetlerden tutun yanlış avlanmaya kadar birçok sıkıntılarla yüz yüze geliyor. Sahillerde yakılan ateşler, atılan havai fişekler ve araçların yuvalama sahalarının üzerinden geçmesi sonucu birçok carettamız maalesef ölüyor, öldürülüyor” diye konuştu.

Balon Balığı Yumurtası Tüketerek Bizleri Koruyorlar

Caretta carettaların ekolojik sistemde ne kadar önemli olduğunu anlatan Seher Akyol, “Bizi denizanalarından koruyorlar, denizanaları en sevdikleri besinlerin başında geliyor. Balon balığı yumurtaları tükettikleri için istilacı balon balıklarının neslini kontrol atlında tutuyorlar. Deniz çayırlarını düzenli olarak tükettikleri için oluşan yerlere, levrek gibi ırklara yumurtlama sahaları oluşturuyor” dedi.

En Uzun Yaşayan Canlı Türlerinden Biri Olan Caretta Carettalar

Yaklaşık 106 milyon yıldır yeryüzünde oldukları düşünülen deniz kaplumbağalarının (caretta caretta) yumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmadığı biliniyor. Oksijeni havadan almalarına rağmen uzun süre su altında kalabilen carettalar, yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömüyor. Tek seferde 100 yumurta bırakabilen bu canlı türünün yavruları iki aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtadan çıkarak denize gidiyor. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarını DEKAFOK gibi sivil toplum kuruluşları ve doğa dostu vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor.

Haber: Devrim Tunç

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31