Elmalı’da Bereketin Simgesi Ambarlar Yaşatılıyor

Antalya Kültür Miras Derneği (ANKA) tarafından “Kırkambar-Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” projesi kapsamında farkındalık ve tanıtım amacıyla düzenlenen STK Buluşmaları’nın ilki gerçekleşti. Antalyalı gazetecilerin ve tur rehberlerinin konuk edildiği gezide proje kapsamında yapılan faaliyetler ve Elmalı bölgesi tanıtıldı.

Avrupa Birliği (AB) Ortak Kültür Mirası projelerinden biri olan “Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Arı Serenleri ve Tahıl Ambarlarının Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı Programı” için geçtiğimiz günlerde Antalya Karaalioğlu Parkı’nda resim sergisi gerçekleşti. Resmedilen ambarların köylerde ziyaret edilmesi ve detaylı bilgi aktarılması amacıyla Elmalı’ya basın gezisi düzenlendi. Elmalı’nın 4 köyüne yapılan ziyarette, ANKA Başkanı ve Kırkambar Proje Koordinatörü Selda Baybo, arkeolog Doç. Dr. S. Gökhan Tiryaki ve Likya tahıl ambarları üzerine uzun zamandır çalışma yürüten sanat tarihçi Naciye Küçük ambarlar ve bölgeyle ilgili bilgiler paylaştı.

Baybo, Arı Serenleri ve Tahıl Ambarlarının Tarihini Anlattı

İlk olarak Elmalı Arkeoloji Müzesi’nde proje hakkında detaylı bir sunum yapan koordinatör Selda Baybo, bolluk, bereket ve dayanışmayı temsil etmesi açısından projeye Kırkambar adını seçtiklerini belirtti. Elmalı’nın bir dönem Antalya’nın tahıl ambarı konumunda olduğunu belirten Baybo, “Bugün belgelediğimiz binin üzerinde ambar var. Antik dünyada ve Osmanlı çağında buğday, limanlar üzerinden, deniz ticaretiyle bütün ülkelere dağıtılıyor. Tahıl ambarları araştırmalar içerisinde kendisine çok önemli bir yer bulmuş, bölgede çalışan Avrupalı araştırmacılar tahıl ambarları ve kaya mezarları benzerliğine dikkat çekmişlerdir” diyerek detaylı bilgi verdi.

Portekiz, Almanya, Avusturya, İspanya, Fransa, İsviçre gibi birçok ülkede tahıl ambarlarına rastlandığını belirten Baybo, “Bu ülkelerde koruma bilinci daha erken gelişmiş ve ambarlar koruma altına alınmış. Arkadaşlarımızla bir Avusturya gezisi yaptık. Avrupa’da bu ambarların çoğunu dönüştürmüşler ve işlev kazandırmışlar. Yerel ürünlerin satıldığı bir işletme haline getiren de var, müze yapılan da var” dedi.

Projeden önce bilinen 14 arı sereni olduğunu belirten Selda Baybo, şu an itibariyle ayakta duran 16, yıkılmış 63 seren tespit edildiğini söyledi. Gezi sırasında bölgede bulunan 2 ambara daha belgeleme yapıldı. Bu ambarlarla birlikte bin 658 tahıl ambarı kayıt altına alındı. Belgelenen ambarlardan birinin sahibi Mürvet Dikmen, 150 yıl önce bu ambarın kullanıldığını belirterek, “Daha önce de kullanılıyordur ama ben bilemem. Şimdi de az da olsa arpa, buğday koyuyoruz. Ambarlara tadilat yapılıp, düzenlenmesini isteriz” diye konuştu.

Elmalı’ya Alternatif Turizm Kapısı

Projenin yarattığı farkındalık ile Türkiye’de ve dünyada Elmalı’nın alternatif bir turizm bölgesi olacağı öngörülürken, ambarların üzerinde bulunan kare kod sayesinde ambar hakkında birçok bilgiye erişim sağlamak mümkün hale geldi. Ambarların bulunduğu köyler aynı zamanda, doğal güzelliği ve temiz havası ile dikkat çekti. Bölgeye, ambarların tanıtılması ile birlikte daha çok ziyaretçi gelmesi bekleniyor.

Haber: Beste Güçer

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31