Çevrimiçi Söyleşiler Gazetecileri Ağırlamaya Devam Ediyor

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi her hafta yeni bir konuğu öğrencileriyle buluşturuyor. Öğretim Görevlisi Ayşen Yalman’ın moderatörlüğünü yaptığı programın bu haftaki konuğu, CNN TÜRK Televizyonu Spor Spikeri Damla Uğurtürk oldu. Uğurtürk, spor haberlerine merak duyan öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

“Kadınların Spor Etkinliklerinde Aktif Olması Beni Sevindiriyor” 

Genellikle erkek seyircilerin daha yoğun olarak takip ettiği etkinlikler olan futbol karşılaşmalarının sunumunda, kadın spikerlerin aktif rol almasıyla ilgili düşüncelerine yanıt veren Uğurtürk, “Erkekler futbol müsabakalarının takibinde kesinlikle kadınlara göre daha aktif olarak yer alıyorlar ancak diğer branşlarda daha dağınık bir izleyici kitlesi görmek mümkün ama futbol alanında da kadınların daha aktif rol alması beni sevindiriyor. Kadınların aktif olması, yetiştirdikleri çocuklarına da spor ile ilgili daha fazla bilgi aktarmasını ve gelecek nesillerin daha fazla sporla ilgilenmesini sağlayacaktır. Sadece futbol ile alakalı değil aslında her branşta kendi çocuklarımıza ve onların da kendi çocuklarına sporun her dalını öğretmeliyiz. Bir futbol milli takımı kadar milli yüzme takımı da tanınmalı ve takip edilmeli” dedi.

“Futbolcular Dahil Farklı Branşlara Yöneliyor”

Halkın futbola olan ilgisi nedeniyle diğer branşlara karşı soğuk davranmasının yanlış olduğunu dile getiren Uğurtürk, futbol dışındaki branşlara da şans verilmesi gerektiğini belirtti. Damla Uğurtürk, “Farklı branşlarda birçok genç yeteneğimiz yetişiyor ve birçoğunu fark edemiyoruz. Bugün dünya çapında futbolcular dahi farklı branşlarda vakit geçiriyor. Ülkemizde yaşlı sporu olarak görülen golf çok fazla ilgi görüyor çok fazla odaklanma gereken bir spor ve bugün özenilen futbolcular bile farklı sporları deniyor” şeklinde konuştu. 

“Okuduğum Süre İçerisinde Spikerlik İle Tanıştım”

Spor spikerliğine uzanan meslek süreci içerisinde birçok alanda çalışma fırsatı yakaladığını belirten Uğurtürk, “Ben aslında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünden mezun oldum ancak okuduğum dönemde habercilik ile ilgilenmeye başladım, birçok insan tanıdım ve o dönemde stajyer olarak pek çok kanalda çalıştım. Sonrasında bu kadar bağlantı kurunca, bu kadar meslek içerisinde kalınca ister istemez bulunduğun yerden yükselme gereği duyuyorsun. Benim meslek hayatımın dönüm noktası NTV stajım oldu. Üniversite döneminde pastanede çalıştım ve birçok gazeteciyle o dönem içerisinde tanıştım. Tabii ki arkadaşlarınızla kahve içmek, sohbet etmek güzel ama bu meslekte olmak için çabalamanız gerekiyor çünkü bu meslek alanı daralmaya başladı. Bugün en büyük örneği şu an gerçekleştirdiğimiz online görüşmeler. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kameramanlık sektörü de çok daraldı ve gün geçtikçe daralmaya devam ediyor” dedi.

“Televizyon Dünyasına O Kadar Odaklanmışız Ki Dış Dünyayı Fark Edemiyoruz”

Pandemi sürecinde sekteye uğrayan ve kısıtlı imkanlarla gerçekleştirilen gazetecilik mesleğini kendi imkanlarıyla hazırladığı bir program ile takipçileriyle buluşturan Damla Uğurtürk, “Televizyon dünyasına o kadar odaklandık ki dış dünyayı fark etmemeye başladık. Ben televizyonu gençler açısından dinamik olarak biliyordum ancak öyle olmadığını pandemiden sonra gördüm. Genç nesil ile ailenin bir araya geldiği en güzel sistemi internet ve televizyonu birleştiren Acun Ilıcalı’nın yaptığını düşünüyorum. Ben de pandemi başlarında durma dönemine giren futbol ve spor hayatı ile birlikte sporcuların sürekli magazinsel yönlerinin ortaya çıkmaya başladığını gördüm. Sonrasında magazin dünyasına spor ile ilgili sorular sorduğumda aslında çok güzel diyalogların ortaya çıktığını fark ettim. Çünkü sürekli kim, nerede, nasıl yakalandı, ne oldu ? gibi sorulardan farklı sorular sorulunca, seyircilere görmeye alışık olduklarından farklı bir dünyalarını göstermiş oldular” açıklamasında bulundu.

“İnternet Bir Bıçak Gibi”

İnternetin kullanımının çok yönlülüğüne değinen Uğurtürk, “Geçtiğimiz günlerde popülerlik kazanan ‘Clubhouse’ uygulaması internetin çok yönlülüğünün en büyük örneği.  Elon Musk gibi teknolojiye yön veren insanlara sorular sorabildiğiniz bir odaya girebiliyorken, konuda tamamen bağımsız, saçma bir odaya da girebiliyorsunuz. İnternet bir bıçak gibi, bir doktor gibi hayat kurtarmak için de, bir katil gibi insan öldürmek için de kullanılabilir” dedi.

“Spor Spikerliği İçin Her Branştan Bilgi Sahibi Olmak Önemli”

Öğrencilerden birisi tarafından yöneltilen “Herhangi bir branşta uzmanlaşmak spor spikerliği için avantaj sağlar mı ?” sorusuna Uğurtürk, “Her branş ile ilgili bilgi sahibi olmak çok önemli. Örneğin, ben buradan önce TRT Spor’da çalışırken futbolda uzman değildim, başka branşlarda bilgim vardı. Sonrasında CNN TÜRK’e geçerken her branştan bilgim olması benim için avantaj oldu. Yani diğer branşlardaki bilgim fark yarattı. Sizler için de en önemlisi fark yaratabilmek. Sadece Arapça bilmek sizlere Arap kökenli bir sporcuya soru sormak ya da cevaplarını iletmek için o kurumda iş fırsatı sunabilir mutlaka farklı yetenekleriniz olmalı” şeklinde cevap verdi.

Program sonunda Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine ve Öğretim Görevlisi Ayşen Yalman’a teşekkür eden Uğurtürk, “Umarım pandemiden sonra yüz yüze, daha samimi bir şekilde bir araya gelebilme fırsatı buluruz. Sizlere ve öğrencilerinize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Haber: Ahmet Kayahan

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31