Akdeniz Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Töreni Mevlüt Çavuşoğlu’nun Katılımıyla Gerçekleşti

Akdeniz Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Töreni düzenlendi. Törende Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na fahri doktora unvanı tevcih edildi.

Çavuşoğlu’na Fahri Doktora

Akdeniz Üniversitesi 2022- 2023 Akademik Açılış ve Fahri Doktora Töreni, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla, Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Fahri doktora unvanı alan Bakan Çavuşoğlu’na cübbesi, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan tarafından giydirildi. Çavuşoğlu, “Belirsizlikler Çağında Çok Yönlü, Vizyon Diplomasi: Türkiye Örneği” konulu bir konuşma yaparak ilk dersi verdi. Dersin başında, fahri doktora unvanı dolayısıyla hem gururlandığını hem de duygulandığını belirten Çavuşoğlu, konuşmasının ilk bölümünde küresel sistemi ve dönüşümü analiz ederken, ikinci bölümde ise Türkiye’nin bu dönüşümde oynadığı role değindi.

Küresel sistemin tarihte örneği olmayan zorluklarla karşılaştığını ifade eden Çavuşoğlu, küresel salgının uluslararası sistemin baskın isteklerini ortaya çıkardığını hem arz hem talep hem de tedarik zincirleri kaynaklı örneği görülmemiş bir ekonomik krize yol açtığını söyledi.

Türkiye Küresel Güç Konumuna Yükseldi

Uluslararası sistemin köklü bir değişim yaşadığına ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin dengeli ve aktif bir politika izlediğini, bunun bir sonucu olarak da bölgesel aktör konumundan küresel güç konumuna yükseldiğini belirtti.

Antalya Diplomasi Forumu’ndan (ADF) övgüyle bahseden Çavuşoğlu, “ADF, kısa sürede Türk dış politikasının yumuşak gücünü artıran bir aktör haline geldi. Forum’da hem klasik diplomasiyi hem geleceğin trendlerini ele almaya başladık” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu ayrıca, 3. Antalya Diplomasi Forumu’nun da 2023’te 28-30 Nisan’da yapılacağını aktardı.

Avrupa Kıta Olarak Zayıflıyor

Türkiye’nin Asya ülkesi olduğu kadar Avrupa ülkesi olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Avrupalı bir güç olarak kıtanın zor döneminde yeniden dikkati Avrupa’ya vermek zorunda olduğunu söyledi. Çavuşoğlu sözlerini, “Avrupa’yı eleştireceğimiz birçok konu var. Avrupa’da vizyonsuzluk, çifte standart var, ikiyüzlülük, öngörüsüzlük var, sayabiliriz. Ama Avrupa’nın kıta olarak zayıflaması bizim lehimize değildir, ekonomik çıkarlarımıza da ters Avrupa’nın istikrarı bakımından hepimizi için önemlidir” şeklinde sürdürdü.

Değişen dünyada değişime uyum sağlamanın ve  refleks geliştirmenin öneminin büyük olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, değişen küresel sisteme karşı  stratejiler geliştirdiklerini ifade etti.

Tarihe Kazınacak Çalışmalar Yürütüyoruz

Törende konuşma yapan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan da, 24 fakülte, 7 enstitü, 1 yüksekokul, 1 konservatuvar, 12 meslek yüksekokulu, 51 araştırma uygulama merkeziyle Akdeniz Üniversitesi’nin büyük bir aile olduğunu belirtti. Üniversitenin dünya ve Türkiye tarihine kazınacak çalışmaları sürdürdüklerini vurgulayan Rektör Özkan, “Araştırma odaklı üniversite hedefimizin bir parçası olan Bilimsel Araştırma Vadisi için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan, üniversite tarihindeki en yüksek bütçesi olan 312 milyonluk bütçe desteği oldu. İleri sağlık araştırmalarının yapılacağı bu laboratuvar kompleksinde yapay organ, aşı, kanser çalışmaları yapacağız” dedi.

Haber: Ayşen Sarıbaş ve Mekin Coşkun