Akdeniz Üniversitesi Hastanesine Meme Sağlığı Ünitesi Açılıyor

Akdeniz Üniversitesi’nde Dünya Kanser Günü dolayısıyla toplantı düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nde yakın zamanda Meme Sağlığı Ünitesi’nin açılacağının müjdesini verdi.

Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen toplantıda Türkiye’de ve bölgede ilk olan uygulamalar ve yeni gelişmeler paylaşıldı. Toplantıya Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın yanısıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülbin Arıcı,  Başhekim Prof. Dr. Yıldıray Çete, Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Banu Nur, Doç. Dr. Muhittin Yaprak, Doç. Dr. Murat Uçar, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gökhan Ertosun ve farklı ana bilim dallarından öğretim üyeleri katıldı.

Türkiye’de İlk

Kanserle mücadele kapsamında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde en yakın zamanda açılacak olan merkezin Türkiye’de bir ilk olacağını belirten Özkan, merkezin amacının meme kanserini tanımak ve tedavisini planlamak olduğunu söyledi.

Konuşmasında, insan ömrünün uzamasının, hayat tarzının değişmesinin hem kanser riskini arttığını hem de kanser vakalarının daha küçük yaşlara kadar düştüğünü vurgulayan Özkan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde kanser tedavisine ilişkin gerekli bütün cihazların bulunduğunu ve tecrübeli bir ekibe sahip olduklarını belirtti. Prof. Dr. Özlenen Özkan, ” kanserinin erken tanısını ve tedavisini hep beraber planlayacağımız merkezimi inşallah gelecek hafta içerisinde açacağız. Meme kanseri kadınların büyük baş ağrısı. Burada erken tanılar koyacağız. Hem estetik hem de medikal olarak hayat kurtarmak için çok kıymetli. Akdeniz Üniversitesi transplantasyonda olduğu gibi onkolojide de iddialı. Kanser için iki şey kıymetli. İlk olarak insan kaynağımız diğeri de alt yapımız. Bizim sahip olduğumuz cihazlarımız tedavi ve tanı için çok önemli” dedi.

Gen Merkezi Sayesinde Tedavileri Daha Sağlıklı Yapabiliyoruz

Akdeniz Üniversitesi’nde kanser tanı ve tedavilerinin erken evrede öğrenilebilmesi, tedavilerin daha sağlıklı yapılabilmesi için Gen Merkezi kurulduğunu da belirten Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Bu Gen Merkezi’yle akıllı ilaçları kim kullanabilir, kimler dirençli, onlara bakıyoruz. Gen Merkezi’miz de Akdeniz Bölgesi’nde tek. Bazı ilaçları bazı hastalar alamaz. Bu kararı hızlı vermemiz gerekir. Bu Gen Merkezi bu yönden çok kıymetli. Tedaviyi şekillendirmek bu anlamda da çok kıymetli. Alt yapımız çok iyi. Çok güzel aletlerimiz var” ifadelerini kullandı.

Son 30 Yılda Meme Kanseri Saptanma Oranı Yaklaşık İki Kat Arttı

Toplantıda konuşan Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Arıcı ise , “Son 30 yılda meme kanseri saptanma oranı yaklaşık iki kat arttı. 90’lı yıllarda yaklaşık olarak her 13-14 kadından biri meme kanseri olurken bu oran günümüzde her 7-8 kadından birine düştü. Bunun birçok sebebi var, daha çok tanı koyuyor olmamız, tarama programlarının olması bunların sebepleri arasında ama yaşam tarzı da bunu etkileyen şeylerden bir tanesi” ifadelerini kullandı.

Genetik Test İçin Çok Sayıda Başvuru Alıyoruz

Üniversitede genetik testleri yapmaya başlayınca çok sayıda başvuru aldıklarını belirten Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özden Altıok Clark, yönetimin desteği ile Onko Genetik Merkezi kurulduğunu ifade etti. Genetiğin tüm aileyi ilgilendirdiğini belirten Prof. Dr. Clark merkezde her hastaya çok uzun vakit ayırdıklarını ve hepsine cevap verdiklerini söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gökhan Ertosun da “Rektör hocamız önderliğinde merkeze çok iyi cihazlar alındı. Çok hızlı şekilde sonuç veriyoruz. Bölgemizde olmayan direnç mutasyonlu tarama testlerinin merkezimize sağlanması ile en hızlı ve en ucuz sonuç veren merkezlerden biri olduk. 2-3 gün içinde hem onkologumuza hem de hastamıza sonuç bildirerek tedaviyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Artık Kişiye Özel Tedavilerden Bahsediyoruz

Onko-Genetik Merkezi’nin onkoloji için öneminden bahseden Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Sezgin Göksu, “Artık kişiye özel tedavilerden, akıllı ilaçlardan hedefe yönelik tedavilerden bahsediyoruz. Bu tedaviyi verebilmemiz için önce o hedefi belirleyebilmemiz lazım. Bunun için de onko genetiğin bizim için kıymeti, bizim akıllı ilaçlar verebilmemiz için bu hedeflerin tespit edilmesi bunların çok kısa sürede ulaştırılması, hastanın kişiselleştirilmiş tedaviyi alması bizim için önemli. Aynı zamanda bazı tümör çeşitleri genetik geçiş gösterdiği için biz yönlendiriyoruz. Bu konuda bize yardımcı oluyorlar” şeklinde konuştu.

Kanseri Ölümcül Görüntüsünden Çıkarmamız Lazım

Dünya Kanser Günü’nde farkındalık oluşturulmasına dikkat çeken Prof. Dr. Ali Murat Tatlı “Bizim hastalarımız kanser tanısı duyunca kendini yaşamla ölüm arasında hissediyor ve her şeyden vazgeçebiliyor. Biz kanseri ölümcül, kötü görüntüsünden çıkarmamız lazım. Dünya kanser gününde bir farkındalık oluşturup insanlara kanserin yenilebilir bir hastalık olduğunu göstermemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Haber: Atakan Soylu

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31