Akdeniz Üniversitesi YÖKAK Belgesi Almaya Hak Kazandı

Akdeniz Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Kurumsal Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanan 6 devlet üniversitesinden biri oldu. Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” takdim töreninde, Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’a belgeyi, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas verdi. Rektör Özkan, törende tıp, biyoteknoloji, yapay zekâ gibi dallarda küresel boyutta rekabet etmeyi hedeflediklerini söyledi.

YÖKAK tarafından ilk kez uygulanan “Kurumsal Akreditasyon Programı” kapsamında kurumsal akreditasyon almaya hak kazanan 6 devlet üniversitesinden biri olan Akdeniz Üniversitesi’ne “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” takdimi için tören düzenlendi. Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen törene YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, YÖKAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Turhan, Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, YÖKAK Genel Sekreteri Mehmet Yılmaz  ve Akademik Uzman Doç. Dr. Salih Bardakcı ile Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, fakülte dekanları, akademik ve idari personeller katıldı.

Belge Motivasyon Kaynağı Olacak

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 40 yıllık köklü geçmişi, güçlü altyapısı, evrensel düzeyde eğitim– öğretimi, yetkin akademik kadrosu, bilimsel başarıları ile eğitime, bilime ve topluma önemli katkılar sunan Türkiye’nin saygın üniversitelerinden biri olan Akdeniz Üniversitesi’nin Türkiye’de “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” almaya hak kazanan 6 devlet üniversitesinden biri olmasının gururunu yaşadıklarını ifade etti. Yükseköğretimde kalite konusuna büyük önem verdiklerini ifade eden Rektör Özkan, “Akdeniz Üniversitesi’ni daha iyi noktaya taşımak adına Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun rehberliğinin güç kattığını ve kalite akreditasyonun çalışmaların niteliğini daha da arttırmak adına büyük motivasyon kaynağı olduğunu söyledi. Eğitime yatırım yapan, bilimsel ilerlemeyi sürekli kılan, nitelikli insan gücüne sahip ülkelerin, bilgi çağında yenilikleri ve gelişmeleri yönlendireceğini söyleyen Rektör Özkan, “Akdeniz Üniversitesi olarak bu amaçla 2022-2026 Stratejik Planı ile çizdiğimiz yol haritasında üniversitemizin araştırma faaliyetlerini iyileştirmek, girişimcilik faaliyetlerini artırmak, eğitim öğretim faaliyetlerini geliştirmek, toplumsal katkıyı artırmak, kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi başlığında 5 tema ve 21 ana hedefle çalışmalarımızı yürütüyoruz” diye konuştu.

Küresel Alanda Rekabet Edeceğiz

Akdeniz Üniversitesi’nin imza attığı başarılı organ nakilleri, Türkiye’nin ilk yüz nakli, kol nakli ve rahim nakli gibi operasyonları ile bilim dünyasında adını yazdırarak sağlık alanında bir marka haline geldiğini söyleyen Rektör Özkan, bundan sonra da daha iyiye ulaşmayı hedefleyen anlayışla çalışmalarını yürütmeye devam edeceklerini, bu kapsamda araştırma ve geliştirme alanındaki hedefleri ön planda tutarak organ nakli, yapay organ üretimi, kanser, kök hücre uygulamaları, yapay zekâ, biyoteknoloji ve sağlık turizmi alanlarına odaklanıp farklılaşma stratejisi ile değer yaratarak küresel alanda rekabet etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Değişimi Dikkate Alan Esnek Modeller Önemli

Törende YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Yükseköğretimde Değişim ve Akreditasyon” konulu bir sunum yaptı. Yükseköğretimde kurumsal akreditasyon süreçlerinin değişimi dikkate alan yeni esnek modelleri dikkate alması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Elmas, “Biz de bu konuda yaptığımız çalışmayla dünyada model olacağız, bu konuda iddialıyız. Bu çalışmada 45 başlıkta her başlığın 3-6 ayda bir değişimlerini dikkate alan yapay zekâ destekli bir program geliştiriyoruz. Bu programla tüm üniversitelerimizin gelişimini göreceğiz. Bu konuda Türkiye’deki en dijital sistemlerden birine sahibiz” dedi.

Akdeniz Üniversitesi’nin Model Olmasını İstiyoruz

Muzaffer Elmas, “Akdeniz Üniversitesi’ndeki kalite süreçlerindeki geldiği yeri ve şu andaki gelişmeleri dikkate aldığımızda Akdeniz Üniversitesi’nin bu bölgede bir model olmasını istiyoruz. Çünkü buna yakın uygulamaları var” diye konuştu. Kalitede temel anlayışın uygulamaları ve sonuçları izleme olduğunu söyleyen Elmas, Yükseköğretim Kalite Kurulu olarak üniversitelerden beklentilerinin; yükseköğretimde eğitim ve öğretim hedeflerinin belirlenmesi, bu hedeflerin uygulanması, sonuçların izlenmesi ve çıktıların hedefi sağlayıp sağlanmadığının garanti altına alınması olduğunu söyledi.

Tüm Süreçleri Daha da İyileştiriyoruz

Törende Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan da Akdeniz Üniversitesi YÖKAK Akreditasyon Süreci başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Akreditasyonun yaşayan bir organizma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Turhan, YÖKAK akreditasyon belgesine hak kazandıktan sonra da raporun güçlü ve geliştirmeye açık yönlerini değerlendirerek bu süreçlerin daha da iyileştirmesi adına çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. YÖKAK sürecini performans göstergesi olarak ekleyip stratejik planını yeniden oluşturduklarını ifade eden Prof. Dr. Turhan, bilimsel araştırma projelerine yeni bir model getirdiklerini bunun yanında çevrim içi öğrenme, kişiselleştirilmiş eğitim, hayat boyu öğrenme konusunda daha aktif hale gelecek projelerinin olduğunu söyledi.

Haber: Şerif Ali Duman