Akdeniz Üniversitesi’nde Hemşireler Haftası Kutlandı

Hemşirelik mesleğinin anıldığı 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası sebebiyle, Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde, kamu, özel sağlık kuruluşları ve meslek örgütleri işbirliğiyle 2022 yılı Antalya ili hemşirelik haftası sempozyumu düzenlendi.

Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özer, Antalya İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük, Türk Hemşireler Derneği Antalya Şube Başkanı Züleyha Öğür, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete ile fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sempozyumda “Hemşireler öncü bir ses” ve “Küresel sağlığı güvence altına almak için hemşireliğe yatırım yapın ve haklarına saygı gösterin” temaları öne çıkarıldı.

“Omuz Omuza Çalışmaktan Onur Duyuyorum”

Açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, konuşmasına kendisinin de sağlık çalışanı olduğunu hatırlatarak omuz omuza çalışmaktan onur duyduğunu belirtmesiyle başladı. Özkan, Sağlık sisteminin bel kemiğini oluşturan hemşirelerin özellikle sağlık sistemine yıkıcı etkisi olan Covid- 19 pandemisinde, 24 saat kesintisiz bir özveriyle mücadele veren hemşirelerin büyük bir takdiri hak ettiğin belirtirken, üniversite hastanesinin pandemi raporunu da açıkladı. Özkan ayırıca, “Üniversite hastanemizde 592 personelimiz Covid-19’a yakalandı testi pozitif çıkan 267 hemşiremiz mevcuttu bu tablo hemşirelerimizin fedakarlığını bizlere somut olarak göstermekte” ifadelerini kullandı.

“Parayla Karşılığı Olamaz”

Sağlık sektöründeki tüm çalışma arkadaşlarının gösterdikleri özverinin hiçbir maddi karşılığının olamayacağını ifade eden Antalya İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük ise, “Sizler yalnızca hastanedeki bir hastanın tedavisinden, bakımından sorumlu değilsiniz evinize gittiğinizde kalp krizi geçiren komşunuza ilk müdahaleyi yapan da sizlersiniz, gördüğümüz bir trafik kazasına ilk müdahaleyi yapan da sizlersiniz” şeklinde konuştu.

“Ülkemizde Maalesef Kişi Başına İki Hemşire Düşüyor”

Hemşirelik mesleğinin iyileştirilmesine ve hizmet kalitesinin arttırılması gerektiğini belirten Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özer de, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 28 milyon hemşire bulunduğunu, OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında bu ülkelerde kişi başına 8-16 hemşire düşerken Türkiye’de maalesef iki hemşire düştüğünü sözledi.

Türk Hemşireler Derneği Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Azize Atlı Özbaş’ın, Türkiye Hemşireler Derneği’nin faaliyetlerini aktarmasıyla biten sempozyum sonunda katılımcılara teşekkür belgesi sunuldu.

Haber: Emre Gürlemiş