AKİL Haber Ajansı Tuluhan Tekelioğlu’nu Ağırladı

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne bağlı AKİL Haber Ajansı, yüz yüze eğitimin başlamasının ardından ilk toplantısını yaptı. Fakülteye yeni başlayan gazetecilik bölümü öğrencileriyle AKİL üyelerinin bir araya geldiği toplantıya Gazeteci-Yazar-Belgesel Yapımcısı Tuluhan Tekelioğlu da katıldı.

İletişim Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Sibel Hoştut, Doç. Dr. Ayşad Güdekli, Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç Dr. Murad Karaduman ve Gazetecilik Bölümü öğretim üyelerinin katıldığı toplantının moderatörlüğünü Öğr. Gör. Ayşen Yalman yaptı.

İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda öğrencilerin yoğun ilgisiyle gerçekleşen toplantının açış konuşmasını yapan Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murad Karaduman, öğrencilerle buluşmanın mutluluk verici olduğunu belirtirken, “Birlikte öğreneceğiz ve gelişeceğiz” dedi. Karaduman, konuşmasının sonunda geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Gazetecilik Bölümü öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu’nu da andı.

Genç Gazeteci Adaylarına Tavsiye

AKİL Haber Ajansı’nın ilk buluşma toplantısına katılarak deneyimlerini paylaşan gazeteci, yazar ve belgesel Yapımcısı Tuluhan Tekelioğlu, öğrencilerle birlikte olmaktan büyük keyif aldığını söyledi. Tekelioğlu konuşmasında, Filistin’de İsrail askerlerinden gizlediği kamera ile çekimler yaparak Paris’teki bir gazeteden iş teklifi aldığını, canını riske atarak mesleğe ilk adımını böyle attığını vurguladı.

Tekelioğlu, gazetecilik mesleğinin gereksinimlerine değinerek, “Gazeteci tutkulu ve heyecanlı olmalıdır. Gazeteci idealist ve cesaretli olmalıdır, kendini iyi yetiştirmelidir” dedi. Gazeteci adaylarının, İngilizce bilmeleri gerektiğinden ve dil bilmenin öneminden bahseden deneyimli gazeteci, genç adaylara, “Tutkulu olursanız, başarılı olursunuz” mesajını vererek, bağımsız olmanın ve gazetecilik mesleğinde cesaretin önemine vurgu yaptı. Tuluhan Tekelioğlu AKİL Haber Ajansı üyelerinin sorularını yanıtlayarak, mesleğe ilişkin deneyimlerini aktardı.

Tuluhan Tekelioğlu Kimdir?

Gazeteciliğe Fransa’da Sipa Press’te başladı. 1995-2001 yılları arasında Hürriyet Gazetesi’nde çalışırken, 2001 yılında Kanal D sabah haberlerini hazırladı ve sundu. 2010 yılına kadar farklı TV kanallarında güncel programlar hazırladı ve sundu.

2010 yılında belgesel yönetmenliğine adım attı. “40’ında 40 Kadın” adlı ilk belgeseli aynı yıl Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 2011 Antalya Altın Portakal Film Festivali, İran Verité, Bangladeş Dakha Film Festivali’nde gösterildi.

2012 yılında “50’sinde Erkek” belgeselini, 2014 yılında ise Antalya’da bir hastanede organ bekleyen insanların belgeselini çekti ve bu proje ile Türkiye’ye 2000 organ bağışçısı kazandırdı.

2015 yılında, Türk basınının içinden geçtiği dönemi anlattığı “Persona Non Grata” (İstenmeyen Kişi) belgeselini, 2016 yılında ise Gezi Olaylarını konu aldığı “Üvey Evlat” isimli belgeselini çekti.

2017 yılında kadınlara umut ve cesaret vermek üzere “Yapabilirsin” adlı belgeseli çekti. Belgeselin ABD gösterimlerinden elde edilen gelirle, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin belirlediği 102 kız öğrenciye burs sağlandı, İngiltere gösterimi sonrası ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız’ Platformu’na kaynak aktarıldı.

2019 yılında, 19 Mayıs’ın 100. Yılına ithaf ettiği “Güç Sensin” adlı belgeselini çekti. Bu belgesel ile Türkiye’nin farklı coğrafyalarında yaşayan 8 gencin, yapabilme gücünün neleri değiştirebileceğini ekranlara yansıttı.

Haber: Altuğ Gömleksiz