Anadolu’nun Havuzlu İlk Türk Hamamı İlgi Bekliyor

Zamanında birçok ünlü düşünür ve alime ev sahipliği yapmış, Anadolu’nun ilk havuzlu Türk hamamı Ilgın Kaplıcası daha fazla görünür olmak için mücadele ediyor.

Konya’nın Ilgın ilçesinde bulunan, şifalı suyuyla, zamanında kadim medeniyetlere evi sahipliği yapan Ilgın Kaplıcaları gerektiği ilgiyi göremiyor. Selçuklu zamanında yapılan ve 300 yıllık tarihi olan kaplıcalar bu süre zarfında birçok ünlü düşünürü ve alimi ağırlamasıyla da öne çıkıyor.

Ünlü Düşünürlere Ev Sahipliği Yaptı

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Ilgın kaplıcalarından ve şifalı özelliklerinden bahsederken, Nikris gibi zor bir hastalığa tutulan I. Aleaddin Keykubat’ın Ilgın kaplıcasında şifa bulduğunu da yazdı. Ünlü düşünür Mevlana Celaleddin ise hem sağlık imkanlarından faydalanmak hem de pazarı sebebiyle buraya gelen insanlarla fikir alışverişinde bulunmak için bulunmak için Ilgın Kaplıcalarında konakladığı biliniyor.

Birçok Kez Yıkılıp Yeniden Yapıldı

Ilgın Kaplıcaları günümüzdeki haline gelmeden önce birçok kez yıkılmış ve restore edildi. Bunlardan biri 1267 tarihindeki depremler ve savaşlarla yıkılan, hasar gören hamamın Sultan III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Sahip Ata, Fahrettin Ali tarafından Mimar Kaluyan el-Konevi’ye restore ettirilen Ilgın Kaplıcaları ayrıca erkek ve kadın bölümleri olmak üzere iki farklı şekilde inşa edildi. Öte yandan adınlar bölümün giriş kapısı üzerinde iki dilimli kemer dikkat çekerken kemer içindeki kitabeler celi sülüs hatlı ve 666/1267 tarihli olduğu görülmekte.

Ilgın Kaplıcaları Beklediği İlgiyi Göremiyor

Romatizma ve nörolojik hastalıklar olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan Ilgın Kaplıcasını diğer kaplıcalardan ayıran bir diğer özellik ise Anadolu’nun ilk havuzlu Türk hamamı olması. Anadolu hamamları içerisinde Ilgın Kaplıcası’nın gerek tarihi, mimari ve gerekse tıp tarihi, sağlık açısından büyük bir önem taşıyor. Ancak kaplıca gerekli tanıtım faaliyetlerinin yapılmaması sebebiyle Afyon, Ankara, Denizli gibi illerin kaplıcaları arasında oldukça gölgede kalıyor.

Ziyaretçi Sayısı Artmasına Rağmen Yeteri Kadar Bilinmiyor

Ilgın Belediye Başkanı Yalçın Ertaş, kaplıcaların her geçen gün yerli ve yabancı turist kapasitesini arttırdığını ve 2023 yılı itibariyle 485 bin misafiri konuk ettiğini söylese de kaplıcalarıyla ünlü Afyonkarahisar, Denizli ve Ankara gibi iller kadar bilinmiyor. Selçuklular zamanından kalan ve yaklaşık 300 yıldır ayakta durmayı başaran şifalı sularıyla tarihi Ilgın Kaplıcaları daha fazla görünür olmayı bekliyor.

Haber: Musa Ünal