Ankara Yeşilin de Başkenti Oluyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘Yeşilin Başkenti’ projesi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Proje kapsamında Ankara’nın daha önce belirlenen 5 ayrı bölgesine 50 binin üzerinde ağaç dikilmesi hedefleniyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki yeşil alan sayısını artırmak, hatıra ormanları oluşturmak ve tamamen yerli üreticiden alınacak fidanlar ile hem milli ekonomiye destek olmak hem de Ankara’nın geleceğine nefes katmak amacıyla başlattığı ‘Yeşilin Başkenti’ projesin kapsamında satın alınan yaşam paketi tutarı 1 milyon 204 bin TL’yi geçerken şu ana kadar 19 bin 237 adet ağaç satın alındı. ‘Cumhuriyet’in Başkenti’ vizyonu ile başlatılan doğa dostu proje, Ankaralıların çocuklarına ve torunlarına miras bırakabilecekleri ormanlık alanlar oluşturma hedefi taşıyor.

Ankara Daha Yeşil Olacak

ANFA Fuar Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mustafa Doğan Akil Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, ‘Yeşilin Başkenti’ projesinin Ankara’nın geleceğine ışık tuttuğunu ve bu doğrultuda yapılan çalışmaların özenle yerine getirildiğini söyledi. Proje doğrultusunda Ankara’nın daha önceden belirlenmiş 5 ayrı bölgesine ilk etapta 55 bin ağaç dikimini hedeflediklerini belirten Doğan, “Projemizin temel prensibi Ankara’yı daha yeşil kılmak. Bu prensip doğrultusunda oluşturduğumuz internet sitesi üzerinden vatandaşlarımız akasya, at kestanesi, huş ağacı, karaçam, ladin, meşe, sedir ve selvi olmak üzere 8 farklı ağaç türünden birisini satın alıyor. Satın alınan ağaçların dikimini ve iki yıl boyunca tüm bakımlarını biz üstleniyoruz” dedi.

Üreticiye Destek

‘Yeşilin Başkenti’ projesi ile Ankara’yı daha yeşil kılmayı amaçladıklarını söyleyen Doğan, ağaç türlerini seçerken Ankara’nın iklimini de göz önüne aldıklarını ifade etti. Fidanları, yerli üreticilerden temin ettiklerini vurgulayan Doğan, “Yerli üreticilerden aldığımız ağaçlar ile hem milli ekonomimize destek veriyoruz hem de pandemi nedeniyle zor günler yaşayan üreticimizin yanında oluyoruz” şeklinde konuştu. Vatandaşların projeye karşı ilgilerinin yüksek olduğuna da değinen Doğan, “Ankara’nın daha yeşil olmasını isteyen birçok vatandaşımız desteğini eksik etmiyor. Vatandaşlarımızın yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşlarımız ve kooperatiflerimiz de toplu ağaç dikimi için bize taleplerde bulunuyor. Böylece talepler doğrultusunda belirledikleri alana, istedikleri ağacı toplu olarak dikiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

İnternet Üzerinden Bağış Yapılabiliyor

ANFA koordinatörlüğünde gerçekleştirilen kampanya kapsamında vatandaşlar ‘www.yesilinbaskenti.com’ adlı web sitesi üzerinden diledikleri ağaç türünü seçip Ankara’nın daha önceden belirlenen şu noktalarına bağışta bulunabilecekler:

· Sabiha Gökçen anısına-Çankaya Dikmen 4. Etap (20 bin ağaç kapasiteli)

· Nusret Suman anısına-Tahar Tepesi (11 bin ağaç kapasiteli)

· Halil İnalcık anısına-İncek TOKİ Altı (10 bin ağaç kapasiteli)

· Feriha Sanerk anısına-Yakacık Kırandağı (7 bin ağaç kapasiteli)

· Özlem Türeci anısına-Beysukent Ceren Damar Parkı (5 bin ağaç kapasiteli)

Bağışçılar, kampanyanın web sitesi üzerinden “Başkası Adına Hediye Al” opsiyonu ile bir başkası adına da fidan bağışında bulunabiliyor. Yerli üreticilere de destek vermek amacıyla her satın alma işlemi sonrası sistem tarafından fidan bağışında bulunan vatandaşlara online olarak ‘teşekkür sertifikası’ veriliyor.

Haber: Ali Demir