Antalya’nın Batısı Deprem İçin Daha Riskli

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nihat Dipova, Antalya’nın Kumluca, Finike, Demre ve Kaş gibi batı kesimlerinin deprem için daha riskli olduğunu söyledi.

Antalya’yı Deprem Tehlikesi Noktasında İki Bölgeye Ayırıyoruz

Deprem tehlikesi açısından Antalya’nın iki bölgeye ayrıldığını belirten Prof. Dr. Dipova, “Şehir merkezinin Türkiye genelinde orta derecede bir tehlikesi var. Şu ana kadar merkezde ağır hasara neden olmuş çok büyük bir deprem görülmemiş. Batı yerleşim merkezleri olan Kumluca, Finike, Demre, Kaş daha riskli” dedi.

Bu riske sebep olan fay hattı ile ilgili de konuşan Dipova, “Buna sebep Finike ve Demre’nin 25- 30 km açığından geçen uzunca bir fay. Bu hattın biraz daha güneyinde Akdeniz’in ortasında Antalya’nın altına doğru dalan bir dalma- batma fayı var. Ek olarak bölgede yerel fay olan Kekova fayı. Toplam 3 faydan bahsedebiliriz” şeklinde konuştu.

Alüvyon Zeminler Daha Riskli

Finike ve Kumluca arasının genç bir kıyı ova olduğu bilgisini veren Nihat Dipova, “Bu bölgeler yumuşak alüvyonlar üzerine kurulu. Alüvyon zeminler deprem noktasında kaya zeminlere göre daha riskli. Antalya’nın doğu kesimleriyse batı kesime göre daha avantajlı” ifadelerini kullandı.

Altyapı Sorununun Temeli Yanlış Uygulamalar

Şehrin altyapı sorunuyla ilgili yöneltilen soruyaysa Prof. Dr. Dipova şu şekilde yanıt verdi:

Antalya’nın altyapı sorunu içinde çoğunlukla yanlış uygulamalardan kaynaklanıyor. Doğal yapıyla kent planlamasının bir arada uyumlu bir şekilde yapılsaydı bu sorunların çoğu yaşanılmazdı. Yakın bir zaman da sel ve taşkın olayı yaşandı. Antalya kentin kurulduğu yer gözenekli bir kayadan oluştuğu için bünyesinde yeraltı suyuna iletme yeteneği olan bir malzeme vardır. Antalya’nın üzerinde kuru dereler var. Kuzey- güney doğrultuda bunlar bizim için önemli bir avantaj ancak kent planlanırken genellikle doğu- batı yollarla ulaşım sağlanmaya çalışıyor. Derelerin de birçoğu kapanıyor ya da dolduruluyor. Bu da asfalt ve beton gibi geçimsiz malzemelerle yapıldığı için yağan yağmur ve toprağa oradan da toprağın için yeraltı suyuna ulaşamadığı için sel oluyor.

Haber: Eda Gülhan

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31