Antalya’nın Endemik Bitkileri CONIFERA Projesiyle Korunuyor

Akdeniz Üniversitesi, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün iştirakleriyle Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) tarafından yürütülen CONIFERA projesi kapsamında Avrupa Birliği Çevre Koruma Uygulamaları ve Tehlike Altındaki Orman Kaynakları Çalıştayı yapıldı. Çalıştayda konuşma yapan CONIFERA Proje Koordinatörü Pınar Kınıklı, Antalya’nın endemik bitki haritasında en yüksek değeri olan illerden biri olduğunu ve projenin bu bitkileri korumayı hedeflediğini söyledi. Kınıklı, etkinlik sonrasında Akil Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.

Antalya’da Bulunan Endemik Bitkileri Koruma Altına Almayı Hedefledik

Proje kapsamında hedeflerinin Antalya’daki endemik bitkilerin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde korunmak olduğunu söyleyen koordinatör Pınar Kınıklı, “CONIFERA projesinde birçok hedefimiz vardı. Hedeflerimizden bir tanesi Antalya orman altındaki endemik bitki türlerinin korunmasıydı. Hedefi gerçekleştirirken de işbirliği içerisinde bulunmayı düşündük. Bu noktada; sivil toplum örgütleri, kamu kurumları, akademisyenler, üniversitemizdeki öğrenciler ve bölge halkının entegre olduğu bir proje gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

40 Tane Endemik Bitki Koruma Altına Alındı

Araştırma kapsamında korunması gereken 40 endemik bitki türü üzerinden alınan sonuçlara bakarak adım attıklarını belirten Kınıklı, “Araştırma kapsamında 40 endemik bitki türü üzerine izleme çalışmaları yapıldı. Bu izleme çalışmalarından aldığımız sonuçlar ekseninde tehdit faktörlerini ve koruma önlemlerini Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ile paylaştık. Bundan sonra yapılacak ormancılık faaliyetlerinde bu türlerin korunması yönelik adımlar attık” sözleriyle projedeki çalışmalara dair bilgiler verdi.

Nesli Tükenme Tehlikesi Olan Endemik Bitkiler Gen Bankasında Korunmakta

Nesli tükenme tehlikesi altında olan endemik bitki türlerine ait tohumların gen bankasında koruma altına alınması için de çalışma yürüttüklerini vurgulayan Kınıklı, Manavgat’taki orman yangınında Oymapınar bölgesinde yetişen saman orkidesinin popülasyonun çoğunun kaybolduğunu düşündüklerini ancak her sene yapılan çalışmalar neticesinde bitkinin tekrar o alana gelebilecek uygun şartları yakaladığında yetişebileceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

Haber: Abdulrezzak Kılıç

Fotoğraflar: Bahar Kara

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31