Atık İlaçlar Sorunu Toplumsal Boyuta Ulaştı

Türkiye’de birçok vatandaş, doktorların yazdıkları ilaçları iyileştikten sonra kullanmayı bırakmasına rağmen evlerinde saklamaya devam ediyor. Evlerde saklanan ilaçlar atık ilaç sorununu toplumsal bir boyuta taşıdı.

 Evlerde bulunan ve kullanılmayan ilaçların eczanelerde bulunan atık ilaç toplama kutularına atılması gerektiğini belirten Eczacılar Odası Başkanı İsmail Erçin, konuya ilişkin vatandaşlara uyarılarda bulunarak, atık ilaçların imha edilmesinin önemini açıkladı. Atık ilaçların imha edilmesi için bakanlık aracılığıyla çalışmaların yürütüldüğünü söyleyen Başkan Erçin, vatandaşların da kullanmadıkları ilaçları eczanelerde bulunan atık ilaç toplama kutularına atarak çalışmalara destek olması gerektiğini belirtti.

Evde Bulunan Son Kullanma Tarihi Geçmiş İlaçlar Tehlike Saçiyor

Eczanelerin atık ilaçlarla ilgili iki mevzuatın bulunduğunu anlatan İsmail Erçin, “Eczanelerde son kullanma tarihi geçmiş ilaçları biz her sene listeleyip ilçe sağlık müdürlüğüne onaylatıp veriyoruz. Türkiye’de 2 tane ilaçları imha merkezi var. Buralara gönderiyoruz ve ilaçları imha ettiriyoruz” dedi.

Vatandaşlarının elinde bulunan atık ilaçların daha tehlikeli olduğunu ifade eden Başkan Erçin, ilçe belediyelerinin tarafından sağlanan atık ilaç toplama merkezlerinden bahsetti.

Erçin, “İlçe belediyeleri vatandaşlarının ilaçları toplayıp imha etmek zorunda. Atık ilaç toplama kutuları bulunan eczanelere vatandaşlarını yönlendiriyoruz. Bu kutular kilitli olduğu için açılmaz ve içerisinden de ilaç alınamaz. Bununla ilgili özellikle Sağlık Bakanlığı’nın yazılı açıklamaları var” diyerek belediyelerin belirli aralıklarla bu ilaçları atık ilaç toplama merkezlerine götürerek imha edildiğini açıkladı.

Açilmayan İlaç Da Atik İlaç

İsmail Erçin, vatandaşların son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar dışında artık kullanmadığı ilaçların da atık ilaç toplama kutusuna atmasının önemine dikkat çekti. Sosyal Güvenlik Kurumu, satılmış ilacın vatandaşın ‘kullanmış ilaç’ anlamında değerlendirdiğini anlatan Erçin, “Yarı bırakılan ya da kullanılmayan ilaçlar atık ilaç statüsüne geçiyor. Onlarının yine belediyeler tarafından toplayıp imha edilmesi lazım. Çünkü eczanelerde 25 derece dolaplarda ise 2 ila 8 derece arası sıcaklık gibi belirli koşulları sağlanıyor. Vatandaşların aldığı ilaçları nasıl ve hangi şartlarda sakladıkları belli olmadığından dolayı ilaç diğer bir yerde başka bir kişi tarafından kullanılamaz hale geliyor” diyerek ilaçların saklanma koşullarına ilişkin bilgi paylaştı.

Kutu Var İlaç Yok

Atık ilaçların önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Eczacı Nazlı Sarıyılmaz ise, çalıştığı eczanede yaklaşık bir haftadır atık ilaç kutusu bulunduğunu ancak hiçbir vatandaşın atık ilaç getirmediğini belirtti. Antalya’da çeşitli eczanelerde atık ilaç toplama kutularının uzun zamandır ilçe belediyeler tarafından temin edildiğini buna rağmen kutuların çok nadir dolduğunu söyledi.

Haber: Kamila Abdrakhmanova

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31