Balon Balığı Avcılığına Büyük Teşvik

Akdeniz kıyılarında tehdit oluşturan balon balıklarının popülasyonunun azaltılması için hazırlanan teşvik tekrar devreye giriyor.  Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 2020 yılında 20 gün süren teşvik, artık 3 yılı kapsayacak. Bu teşvikle beraber balon balıklarının popülasyonunun azaltılmasıyla birlikte, elde edilen balıklar ekonomiye de katkı sağlayacak.

Süveyş Kanalı’ndan geçerek ülkemiz kıyılarını istila eden, vücudundaki zehir siyanürden bin 200 kat daha tesirli olan balon balıkları ile mücadele tekrar başlıyor. Türkiye kıyılarında 8 türü bulunan ve her yıl üreyerek denizlerimizde tehlikeli popülasyonlarını artıran balon balıkları için ikinci tedbir paketi devreye girdi. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı, balon balığı avcılığına teşvik verileceğini ve ancak sadece ruhsatı olanlar avlanabileceklerini açıkladı.

Geçtiğimiz yılın aralık ayında 20 gün uygulamada kalan ilk teşvikte yaklaşık 50 bin balon balığı avlanmıştı. Bu yıl uygulanacak teşvikin süresi hem 3 yıla uzatıldı, hem de kapsamı genişletildi. Bakanlığın kendi bütçesinden karşılanacak olan bu yılki teşvik paketi ile Türkiye kıyılarında tehdit oluşturan balon balıklarının popülasyonunun azaltılması amaçlanıyor.

Sadece Ruhsatı Olan Balıkçılar Avlayabilecek

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Deval, geçen yıl kuyruğu alınan balıklar için bakanlık tarafından 5 lira ödendiğini, diğer 7 tür için de adet başına belirlenen fiyatın 50 kuruş olduğunu belirtti. Deval, “Teşvik 2020, 2021 ve 2023 yıllarını kapsıyor. 3 yılda toplam 16 milyon 500 bin balon balığı için teşvik ödemesi yapılacak. Bu teşvikle beraber balon balıklarının sadece kuyrukları değil, bütünü alınacak. Elde edilen balıkların ekonomiye kazandırılması da söz konusu olacak” dedi.

Sosyal medyada yapılan asılsız paylaşımların vatandaşları yanlış yönlendirebileceğini de belirten Prof. Dr. Cengiz Deval, balon balığı avcılığının sadece ruhsatı olan balıkçılar tarafından gerçekleştirebileceğinin altını çizdi. Tarım Bakanlığı’nın teşvikle ilgili uygulama yönergesini Mayıs ayı içinde yayınlaması bekleniyor.

Haber: Eren Baykar