Bir Fotoğraf Bir Yardım Çığlığı: ‘Hayatın Zorluğu’

Dünyanın en prestijli fotoğrafçılık yarışmalarından birisi olan ‘Uluslararası Siena Fotoğraf Ödülleri’nde 2021 Yılın Fotoğrafı ödülünü ‘Hayatın Zorluğu’ fotoğrafıyla Hataylı fotoğrafçı Mehmet Aslan kazandı.

163 ülkeden fotoğrafçıların katıldığı Uluslararası Siena Fotoğraf Ödülleri’nde 11 farklı kategoride ödüller verildi. Fotoğrafçı Mehmet Aslan’ın ‘Hayatın Zorluğu’ isimli fotoğrafı ‘2021 Yılın Fotoğrafı’ ödülüne layık görüldü. Akil Haber Ajansı’na röportaj veren Aslan, fotoğrafın hikâyesini şöyle anlattı: “Fotoğrafın kahramanı Münzir. Fotoğrafta görünen baba o. Münzir, Suriye’de alışveriş yaparken yakınına düşen bir bomba yüzünden sağ bacağını kaybediyor. O sıralarda da Münzir’in hamile olan eşi atılan sarin gazını soluyor. Bunun sonucunda da dünyaya gelen Mustafa, sarin gazının etkisiyle hiçbir uzvu olmadan dünyaya gözlerini açmış oluyor.”

“Hayatın Zorluğu’ İsmini Duygusal Anlamda Etkilenerek Belirledim ”

‘Hayatın Zorluğu’ fotoğrafının isminin koyulma hikayesini anlatan Aslan: “Hem babanın yaşadığı zorluklar, hem de her şeyin bir anda gelişmesi… Düşünün ki bir bacağınızı kaybediyorsunuz, bir çocuğunuz ise hiçbir uzvu olmadan doğuyor. Toplamda 3 çocuğunuz var, 5 kişilik bir ailesiniz. Savaş ortamındasınız… Sonrasında da başka; hiç bilmediğiniz bir ülkeye göç ediyorsunuz… Tüm bu hikâyeye baktığımda duygusal anlamda çok etkilenerek fotoğrafa ‘Hayatın Zorluğu’ ismini koydum” şeklinde ifade etti.

FOTOĞRAF BİR YARDIM AMACI TAŞIYOR

Yarışmayı kazandığı için mutlu olduğunu ve gurur yaşadığını belirten Aslan, “Aslında bu fotoğraf ödülden çok bir yardım amacı taşıyor. Ben fotoğrafı Münzir ve ailesine bir yardım amacıyla da çektim. Mustafa’nın gelecekte özel elektronik protezlere ihtiyacı olacak ve bu protezler Türkiye’de bulunmuyor. Bu yüzden yarışmayı kazanmamın yanında, bu yardımı dünyaya daha fazla duyurabilmem de benim için çok önemli” dedi.

Sosyal medyadan Mustafa için dijital kampanya başlatan Mehmet Aslan, herkesi bu yardıma katkı sağlamaya davet etti.

Haber-Röportaj: Eren Baykar