Çatışma Bölgesinde Gazeteci Olmak



TRT haber spikeri Ahmet Görmez Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda ‘Çatışma Bölgesinde Gazeteci Olmak’ başlıklı söyleşide öğrencilerle bir araya geldi.
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşad Güdekli’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşi, Ahmet Görmez’in tanıtım videosuyla başladı. Sözlerine, “Yüz defa meslek seç deseler yüzünde de seçeceğim meslek gazetecilik olur” cümlesiyle başlayan Görmez, konuşmasında gazeteci olmanın gerektirdiği fedakarlıklara değinerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
“TRT’nin penceresi sonuna kadar açık”
Öğrencilerin sorularını özenle cevaplayan Görmez, “TRT’nin penceresi ne kadar açık?” sorusunu “TRT’nin penceresi sonuna kadar açılıyor, biz bunu pek çok yerde gördük. İnsanların aklına devlet kurumu olduğu için imkanlar kısıtlı ve birçok şeyin yapımına izin verilmez gibi geliyor. Tam öyle olmuyor, istediğiniz haberi yapabiliyorsunuz. TRT’nin penceresinin sonuna kadar açıldığını çok kez gördüğümü söyleyebilirim”  sözleriyle yanıtladı. Konuşmasında ayrıca haber merkezlerindeki muhabir sayısı ve bütçe konusuna değinen Görmez: “Bu bütçeyle ilgili bir durum. Artık alan muhabirlerine bu kadar çok yatırım yapılmıyor. Bir muhabir olsun ve birden fazla alana baksın gibi bir yaklaşımları var. Çatışma bölgesine personel göndermek pahalı bir iş pek çok açıdan. Örneğin çelik yeleğiniz yoksa çelik yelek miğfer takımı almanız lazım ve her zaman çatışma bölgesinde konaklama, ulaşım maaliyetleri için daha fazla ödeme yapmanız lazım çünkü orda fiyatlar artar” şeklinde konuştu. Dünyanın neresinde olursa olsun çatışma bölgesinde gazetecilerin her zaman birlik içerisinde hareket ettiklerini, beraber kaldıklarını ve birbirilerine güvendiklerini belirten Görmez, “Çatışma bölgesinde bilgi paylaşımı çok önemli. Kendine ülkenizden biriyle mümkün olduğunca hayati bir tehlike olmadığı sürece bunu yapmak istemezsiniz çünkü her zaman özel haber üretme kaygısı taşırsınız. Bütün bu maaliyetlerin en aza indirilmeye çalışıldığı bir ortamda doğal olarak sadece çatışma muhabirliği değil alan muhabirliği gereği için böyle bir durum söz konusu” dedi.
“Afrin’e kadar her şey çok kolaydı”
Konuşması sırasında kendisine yöneltilen “Soğukkanlılığınızı nasıl koruyorsunuz?” sorusuna “Afrin’e kadar her şey benim için çok kolaydı. Çok cesurdum Afrin’e kadar. Afrin’de bir yerde jandarma özel harekat ekipleriyle birlikteydik, yanımızda bir dedektör köpeğimiz bir de bomba dedektörü olan arkadaşımız vardı. Cihaz ötmesine rağmen köpek tepki vermiyordu. Köpek çok iyi bir köpekti ve patlayıcı olsa kokusunu alırdı ama benim içim rahat değildi biz buradan geçmeyelim dedim. Pek çok kez çekindiğim, korktuğum anlar oldu ama hayatımda ilk defa ‘Burada ne yapıyorum’ diye sordum kendime. 2016 yılında bir kızım oldu. Sadece kendinizi düşündüğünüzde çok daha cesur adımlar atabiliyorsunuz” şeklinde cevap verdi.
Afrin’de gazeteci olmak
Söyleşinin sonunda çatışma bölgesinde gazetecilerin sürekli bol cepli pantolon, çelik yelek ve kaskla gezdiklerini ifade eden Görmez, Afrin’de yaşadıklarını anlatarak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bir gece 3’te yattık ve 6’da kalkacağız. O bölgede elektrik olmadığı için her yerde jeneratör çalışıyordu ve uyuduğumuz odada mazot sobası yanıyordu. Bir şekilde nasıl olduysa sönmüş ve odaya duman basmaya başlamış. Kameramanı uyandırdım ve dışarı çıktık. O gün üs bölgesine geçtik ve doktorla görüştük. Karbon monoksit zehirlenmesi yaşadığımızı söyledi. Çatışma bölgesinde her an tehlike ile karşılaşabilirsiniz bu nedenle dikkatli olmamız gerekiyor” Söyleşi Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ayhan’ın katılımlarından dolayı gazeteci Ahmet Görmez’e teşekkür belgesi takdim etmesiyle son buldu.
Ahmet Görmez Kimdir?
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun olan Ahmet Görmez, üniversite eğitimi sırasında TRT ve CNN Türk’de staj ve program çalışmalarında bulunduktan sonra Anka Haber Ajansı’nda diplomasi muhabiri olarak basın hayatına giriş yaptı. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Londra’ya giden Görmez, University of London’da uluslararası gazetecilik alanında yüksek lisans eğitimini bitirerek master derecesi aldı. Yüksek lisansını tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönen Görmez, ATV’de diplomasi muhabiri olarak göreve başladı ve A Haber’in kurucu ekibinde yer aldı.2014 yılında Dış İşleri Bakanlığı basın müşavirliği ve 2017 yılında TRT dış haberler müdürlüğü görevini üstlendi. Meslek hayatı boyunca Afganistan, Libya, Irak, Suriye gibi çatışma bölgelerinde görev yapan Görmez, 2018 yılında gerçekleştirilen Zeytin Dalı harekatı sırasında Suriye’de ürettiği haberlerle Türkiye Haber Kameramanları Derneği’nin 23. ‘Zoom’ uluslararası haber görüntüleri yarışmasında ödüle layık görüldü.
Haber-Fotoğraf: Şadiye Akyüz
0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31