Covid- 19’dan Sonra Şimdi De Süper Grip Tehlikesi

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid- 19 salgınından sonra şimdi de farklı belirtilere sahip süper grip olarak adlandırılan bir salgın etkisini sürdürüyor. Bilim insanları, süper grip hastalığına yakalananların PCR testlerinin negatif olmasına rağmen semptomları çok ağır bir şekilde yaşadığını belirtiyor.

Pandemi döneminde etkisini yitirdiği düşünülen grip salgını daha farklı bir şekilde ortaya çıktı. Uzmanlar tarafından solunum virüsü olarak da tanımlanan süper gribe yakalananlar, PCR testleri negatif çıkmasına rağmen, hastalığı gribe göre çok daha ağır geçiriyor.

Süper grip, göğüs enfeksiyonları ve sinüs, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk ile tat ve koku kaybı gibi semptomlara neden oluyor.

İki Yaşın Altındaki Bebekler ve Yaşlılar Tehlikede

Kendini grip gibi gösteren hastalık, Avrupa’da ve Türkiye’de 15- 44 yaş arasında hızla yayılmaya devam ediyor. Ayrıca iki yaşın altındaki bebeklerde ve yaşlılarda daha ciddi hastalıklara yol açabiliyor.

Cardiff Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ronald Eccles, süper gribi solunum virüsü olarak tanımlıyor. Eccles, solunum virüsünde soğuk algınlığına benzer semptomlar olduğunu belirterek iki yaşın altındaki bebeklerde ve yaşlılarda daha ciddi hastalıklara neden olabileceğini vurguluyor.

Kapanma Sonrası Bağışıklık Borcu

Uzmanlar, pandemi kısıtlamalarında milyonlarca insanın, eve kapanıp aylarca normalde maruz kaldıkları hiçbir virüs ve bakteriye maruz kalmadıklarını belirtiyor. Bu nedenle kişilerin soğuk algınlığına duyarlılığının kazandığını, kapanmanın ardından insanlar virüsle temas ettiklerinde enfeksiyonlarda artış yaşandığını belirterek bunu bir ‘bağışıklık borcu’ olarak adlandırıyor.

Uzmanlardan Çağrı ‘Test Yaptırın’

Uzmanlar, süper grip belirtisi gösteren insanlara çağrıda bulunarak kişilere, “Süper grip mi, korona mı?” ikileminde kalsa bile eğer temaslı oldukları kişi sayısı fazlaysa muhakkak korona testi yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Birçok insan süper grip semptomları yaşayarak ‘Korona mı, Süper Grip mi?’ kaygısıyla hastanelere başvurmaya devam ediyor.

Haber: Güldeste Demirtaş, Emir İsmailov