Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim Konuşuldu

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği’nin düzenlediği 100. Yıl Seminerleri kapsamında “Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim” başlığı ele alındı. Olbia Salonu’nda gerçekleşen seminerin moderatörlüğünü Prof. Dr. Cihan Camcı yaparken Prof. Dr. Memduh Sami Taner ve Prof. Dr. Hilmi Uysal da konuşmacılar arasında yer aldı. Seminerde; cumhuriyetin eğitim felsefesi, üniversite reformu ve köy enstitüleri konuşuldu.

Konuşmasına cumhuriyetin ilanına giden süreci anlatarak başlayan Prof. Dr. Memduh Sami Taner, “Osmanlı dönemindeki yenilgilerin üst üste gelmesiyle birlikte batıdan esen değişim rüzgarlarıyla Cumhuriyet ilân edilmiştir. Cumhuriyetin ilan edilmesi bir önceki rejimin artık kontrol gücünün kalmaması anlamını da taşır” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyete Sahip Çıkmamız Gerektiğini Daha İyi Anladık

Köy enstitüleri dönemi öncesi ve sonrasıyla anlatan Prof. Dr. Hilmi Uysal ise şu ifadeleri kullandı: “Cumhuriyetten önceki dönemin sonlarından sonra cumhuriyetin ilk yılları bile bizler için hasta vatanımız ve milletimiz için gıda, vitamin gibi aniden toparlanmamıza vesile oldu. Ve bunun devamında nelere sahip çıkmamız gerektiğini daha iyi anladık ve zaman geçtikçe daha da iyi anlıyoruz. Eğitimi üretimle birlikte köylerimize köy enstitüleri anlayışıyla uygulamaya başlanılması cumhuriyet dönemi eğitiminin nasıl mükemmel bir zihniyet olduğunu bir kere daha kanıtlıyor. Hijyen ve sağlık gibi temel kazanımlarımızı Anadolu’ ya yayarak gelişmemiş ülkelerde görülen bebek ölüm ve anne ölüm oranlarını yarı yarıya indirmesi ve kısa süre içerisinde gelişmemiş ülkeler arasından bizleri alıp gelişmekte olan ülkeler arasına taşıyan eğitim anlayışı maalesef amacına ulaşamamıştır. Bu üzüntülü durum ise ülkemizi yıpratmış ve yıpratmaya da devam edecektir”

Haber: Taha Yasin Kaya