Doğa Bilimlerinin En Önemli 125 Sorusundan Birini Bir Türk Çözmüş Olabilir

Harvard Üniversitesi fizik bölümünde doktora yapan 26 yaşındaki genç bilim insanı Furkan Öztürk ve ekibi doğa bilimlerinin en önemli 125 sorusundan birini çözmüş olabilir.

Homokiralite ve manyetizma üzerine çalışmakta olan bilim insanı Furkan Öztürk ve ekibinin yayınladığı makalede, doğa bilimlerinin en önemli sorularından biri olan “Yaşam molekülleri neden sadece sol veya sağ ellidir?” sorusunun cevabının verilmiş olabileceği düşünülüyor.

DNA, RNA ve yapı taşlarının yalnızca sağ elli moleküllerden oluştuğu biliniyor, buna karşın aminoasitler ve proteinlerin tümü sol elli moleküllerden oluşuyor. Bu seçiciliğin ipuçlarını 1948’de gösteren Fransız kimyager Louis Pasteur’ün yaşam için gerekli olan bazı moleküllerin ayna görüntüsü formunda bulunduğunu keşfetmesi üzerine sorulan “Yaşam molekülleri neden sol veya sağ ellidir” sorusu 175 yıldır doğa bilimlerinin en önemli 125 sorusundan biri sayılıyordu.

Deneyler Sürüyor

Öztürk ve ekibi tarafından yayınlanan üç makalede dünyanın oluştuğu dönemde olan manyetik minerallerin yüzeylerinde ayna görüntülerinden yalnızca birinin birikmesine neden olabileceğini sonrasında ise sürekli ayna formu desteklemeye devam eden olumlu bir geri bildirimi tetikleyeceği öne sürüldü.

Science ve Nature gibi ünlü bilim dergilerinde yayınlanan makaleler yaşamın kökenleri üzerine çalışan birçok bilim insanı tarafından heyecanla karşılandı. Öztürk’ün keşfini “Çığır açıcı” olarak tanımlayan Nobel ödüllü bilim insanı Jack Szostak, “Homokiralite yaşamın başlayabilmesi için hayati bir öneme sahiptir ve bu çok olası bir çözüm” ifadelerini kullandı.

Öztürk ve ekibinin keşfi üzerine deneyler sürüyor, keşif ispatlanırsa yaşamın kökenlerine dair doğa bilimlerinin sorduğu en önemli 125 sorudan biri olan biyolojik homokiralite sorununu çözme potansiyeline sahip başka mekanizmaların olabileceği düşünülüyor. Henüz bir sonuca varmak için erken olduğu düşünülen keşif üzerine deneyler sürüyor.

Haber: Zeynep Sena Saydam

Fotoğraf: Furkan Öztürk