Dünyada Bir İlk: Yeni Zelanda Genç Kuşaklara Sigarayı Yasaklıyor

Yeni Zelanda, gelecek nesli zararlı alışkanlıklardan korumak için gençlerin sigara satın almasını yasaklıyor. Wellington Hükümeti’nin gelecek Haziran ayında parlamentoya sunacağı yasa kapsamında şu an 14 yaş veya altında olanlar, hayatlarının hiçbir döneminde tütün ve tütün ürünleri satın alamayacak.

Yeni Zelanda’da Wellington Hükümeti, ‘sigara kullanmayan bir nüfus’ hedefine ulaşmak için 2008 yılından sonra doğanların sigara satın almasını 2027 yılından itibaren tamamen yasaklama hazırlığına başladı. Gelecek yılın Haziran ayında yürürlüğe girmesi beklenen yeni sağlık yasası uyarınca, sigara satımı ile alımı konusundaki şartların kademeli olarak sıkılaştırması planlanırken, diğer taraftan sigara ve tütüne erişimi engellemek için de sigara satışı yapılan yerlerin sayısı kısıtlanacak. Ayrıca yasa kapsamında sigaralardaki nikotin oranının da azaltılması amaçlanıyor.

Çıkarılacak olan yeni yasa kapsamında açıklama yapan Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Ayesha Verrall, kademeli bir şekilde hayata geçirilecek olan sağlık yasasıyla beraber gençlerin sigaraya hiç başlamamalarını amaçladıklarının altını çizdi.

Sigaradaki Nikotinin Azaltılmasında Dünyada Bir İlk

Wellington hükümetinin attığı bu adım birçok halk sağlığı uzmanı tarafından sevinçle karşılandı.  Halk Sağlığı Profesörü Chris Bullen, sigaradaki nikotinin azaltılmasında Yeni Zelanda’nın dünya genelinde bir ilke imza attığının altını çizdi. Auckland Üniversitesi Bağımlılık Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. Natalie Walker ise, Yeni Zelanda ‘dumansız 2025 planı’ ile bir kez daha dünyaya liderlik ediyor’ dedi.

Yeni Zelanda, özellikle son yıllarda tütün kullanımını azaltmak için çıkardığı pek çok yeni yasanın karşılığını almış durumda. Ülke genelinde yapılan bir araştırmaya göre, Yeni Zelanda’da sigara içenlerin nüfusa oranı 2010 yılında yüzde 18 seviyesindeyken bu oran 2018 yılında yüzde 11,6’ya geriledi.

Haber: Ali Demir