Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde 17 Akdenizli

Stanford Üniversitesi’nin her yıl yenisini açıkladığı Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde gösterilen 190 bin 63 bilim insanı arasında Akdeniz Üniversitesi’nden de 17 akademisyen yer aldı.

Stanford Üniversitesi tarafından çeşitli bilimsel kriterlerin hesaplanmasıyla oluşturduğu 22 ana bilim dalı ve 176 alt bilim dalında dünyadaki ilk yüzde 2’lik dilime giren bilim insanlarını açıkladı. Listede, Türkiye’den 1.150 bilim insanı yer alırken, Akdeniz Üniversitesi’nden 17 bilim insanı listeye girmeye hak kazandı.

Senelik Veriler İncelendi

“Kariyer boyu etki”  ve “yıllık etki” olarak iki kategoride değerlendirilen sıralama, nitelikli yayın sayısı, yayının yer aldığı derginin etkisi, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, hm-indeks, makale sayısı, atıf alan makale sayısı gibi uluslararası ölçütler kullanılarak hesaplandı. 2020 yılına ait yayınların sıralandığı listede “yıllık etki” kategorisinde toplam 190 bin 63 bilim insanı değerlendirildi. “Yıllık etki” kategorisinde Türkiye’den 1.150, Akdeniz Üniversitesi’nden ise toplam 16 öğretim üyesi yer aldı.

Kariyer Analizi

Bilim insanlarının kariyer analizlerinin yapıldığı, son beş yıllık yayınların atıf etkisine göre sıralama yapılan “kariyer boyu etki” kategorisinde ise, Akdeniz Üniversitesi değerlendirilen 186 bin 177 kişi arasında 8 bilim insanı ile listeye dahil oldu.

Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde yer alan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri şu şekilde: “Prof. Dr. Osman Duman, Doç. Dr. Bekir Akgöz, Doç. Dr. Evgin Göçeri, Prof. Dr. Tomris Özben, Prof. Dr. Şuayip Yüzbaşı, Prof. Dr. Erol Ayrancı, Prof. Dr. Tahir Albayrak, Prof. Dr. Can Tansel Tuğcu, Prof. Dr. Yılmaz Şimşek, Prof. Dr. Sibel Tunç, Prof. Dr. Afşin Güngör, Prof. Dr. Erkan Alpsoy, Prof. Dr. Ayhan Topuz, Prof. Dr. Nalan Gökoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Demir, Doç. Dr. İrfan Turhan, Prof. Dr. Mustafa Demirci”

Haber: Ulaş Nair