Ev Kiralarındaki Artış Öğrencileri Zorladı

Üniversitelerin yüz yüze eğitime geri dönmesiyle başlayan barınma sorunu hala devam ediyor. Bu süreçte kiraların yüksek oranlarda artması öğrencileri zor durumda bırakıyor.

Pandemi nedeniyle 3 dönem uzaktan eğitim yapan üniversiteler, Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün aldığı kararla bu dönem başında yüz yüze eğitime geri dönme kararı aldı. Yüz yüze eğitime geri dönülmesinin ardından üniversite öğrencileri kalacak yer aramaya başladı. Artan kira fiyatları, devlet yurtlarının kontenjanlarının dolması, özel yurtlardaki fahiş fiyatlar, hayat pahalılığı gibi sebeplerden dolayı Türkiye genelinde öğrenciler barınma sorunu yaşamaya devam ederken Akil Haber konuyu araştırdı. 

“Barınamadığım İçin Şehri Terk ettim”

AKİL Haber Ajansı’na konuşan Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi Sümeyye Ekinci, okulunun bulunduğu ilde yurtların kontenjanını dolması, ev kiralarının yüksek olması gibi problemlerden dolayı maddi durumundaki zorluklar nedeniyle Muğla’dan nasıl ayrılmak zorunda kaldığını şöyle açıkladı:

“Üniversitemin bulunduğu ilçede kalacak yurt bulmak çok zor. Çünkü devlet yurdu az sayıda ve kontenjanları doldu. Özel yurtlardaysa fiyatlar çok fazla. Maddi sıkıntılar çektiğim için kalacak güvenli bir yer bulamayınca ailem okula yakın bir yerde kalmama izim vermedi. Bu nedenlerden dolayı barınacak yer bulamadım.” 

“Bütün Arkadaşlarım Okula Giderken Ben Evdeyim”

Akdeniz Üniversitesi öğrencisi H.B. ise ismini vermek istemediğini belirtiyor ve yaşadığı sorunları bizimle paylaşıyor. H.B. devlet yurduna yaptığı başvuru sonucunda yedek listeye girdiğini, henüz barınacak bir yeri olmadığından ailesinin evinden uzaktan eğitime devam ettiğini vurgulayarak yaşadığı durumu şöyle açıklıyor:

“Üniversite ara sınıf öğrencisi olduğum için devletin üniversite yurdunun yedek listesindeki sıram çok yavaş ilerliyor. Aylardır yurt çıkmadığı için bütün arkadaşlarım okuldayken ben devamsızlık da zorunlu tutulmadığı için memleketimde kalmayı tercih etmek zorunda kaldım.” 

Ayrıca H.B. devletin öğrenci yurdu dışında başka bir yerde barınmaya maddi imkânı olmadığını belirtiyor.

“Devlet Yurdunda Misafirim”

Akdeniz Üniversitesi’nin öğrencilerinden bir diğeri Y.A. ise geçici olarak devlet yurdunda misafir öğrenci olarak barındığını, bu süre içerisinde de kendine ev arkadaşı bulmaya çalıştığını ve bu konuda zorlandığını belirtiyor.

“Fahiş Ev Fiyatları Yasal Olmamalı”

Akdeniz Üniversite Gazetecilik bölümü öğrencileri Serhat Yaldız ve Ulaş Nair üniversite için geldikleri şehir Antalya’da ev kira fiyatlarının fahiş fiyatlara sahip olduğunu, yasal olarak ev fiyatlarının bu kadar yüksek olmaması gerektiğini belirtiyor. Serhat Yaldız, arkadaşı ile ev bulma süreçlerinde ev sahibinin öğrencilere dolandırıcılık yaptığını iddia ederek süreci Akil Haber’e şöyle açıkladı:

“Arkadaşımla beraber bir ev tutmak için emlakçıya başvurduk. Evi kiraladıktan bir süre sonra ev sahibi üçüncü bir arkadaşımız bizimle kalırsa ev kirasını arttıracağını belirtti. Kurallara uyacağımızı söyleyerek arkadaşımla evi tuttuk. Evde yaşamaya başladıktan bir hafta sonra ev sahibi bize saat 22’den sonra evimize hiç kimsenin gelemeyeceğini eğer bir iki günlüğüne bir arkadaşımız bizimle kalmak isterse bu kişinin kendisine ekstra kira parası ödemesi gerektiğini söyledi. Ev sahibi yaptığı bu tarz hareketlerle evden ayrılmamız için her şeyi yaptı. En sonunda biz bu evden ayrıldık.”

Üniversite Toplulukları Öğrencilerin Destekçisi

Akdeniz Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu barınma sorunu yaşayan öğrenciler için Türkiye genelinde bir imza kampanyası yapıldığını ve bu kampanyaya katılarak binlerce imza topladıklarını belirtiyor. Topluluk başkanı Umut Belen, çalışmalarını şöyle anlatıyor:

“Topluluğumuzla beraber ‘Barınma öğrencinin temel ihtiyacıdır’ mottosuyla yola çıktık. İlk olarak Akdeniz Üniversitesi’nde Türkiye genelinde birçok topluluğun gerçekleştirdiği imza kampanyasını biz de kendi okulumuzda gerçekleştirdik. Bu kampanyada binlerce imza topladık. Topladığımız imzalar sayesinde bir belediye yurdu açıldı.”

Haber: Abdulrezzak Kılıç, Güldeste Demirtaş, Neslihan Memiş

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31