Gazetecilik Öğrencileri Sektörden İsimleri Konuk Etti

Anadolu Ajansı (AA) Antalya Bürosunda Foto Muhabirliği yapan Mustafa Çiftçi ve Gazeteci Adnan Deniz, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri ile buluştu. İletişim Fakültesi’ne konuk olan Çiftçi ve Deniz, öğrencilere sahadaki tecrübelerinden ve foto muhabirliğinin ipuçlarından  bahsetti.

Foto Muhabiri Mustafa Çiftçi, Anadolu Ajansı’nın tarihçesinden bahsederek, basın tarihi hakkında öğrencilere bilgi verdi. Öğrencilerle saha tecrübelerini paylaşan Çiftçi, bir foto muhabirin yalnızca savaş fotoğrafları çekmediğini, bunun ayrımının iyi yapılması gerektiğini söyledi. Haber fotoğrafçılığının yanında teknolojinin gelişmesi ile yeni bir alan olarak ortaya çıkan stok fotoğrafçılığının da çok fazla tercih edildiğini belirten Çiftçi, birçok foto muhabirin aynı zamanda stok fotoğrafçılığı da yaptığını belirtti.

“Çektiğiniz Fotoğrafın Bir Anlamı Olmalı”

Öğrencilere haber fotoğraflarının bir anlamı olması gerektiğini söyleyen Çiftçi, “Gelişime açık olmalısınız ve teknolojiyi özümsemelisiniz. Farklı şeyler çekebilmelisiniz ki sizi öne taşıyabilsin” şeklinde konuştu. Fotoğraf çekmenin yanında muhabiri geliştiren bir başka önemli unsurun fotoğrafları incelemek olduğunu ifade eden Çiftçi, “Farklılık deneyin çekimlerinizde. Fotoğrafçıların eski fotoğraflarına bakın mesela, fotoğrafların hikayelerini araştırın” dedi.

Çiftçi aynı zamanda fotoğrafın, tıpkı haber metinlerinde olduğu gibi 5N1K ögelerini barındırması gerekliliği vurgularken, çekim esnasında ışığın önemini şu sözlerle anlattı: “Gittiğimiz haberde önce bir deneme çekimi yapıp oradaki ışığın bana ne vereceğini incelerim. Böylelikle her duruma karşı hazırlıklı olup başarılı bir haber fotoğrafı çekebilirsiniz.” Ayrıca ajansların veya kuruluşun kendi yayın ilkesine sahip olduğunu ve bunların dışına çıkmanın mümkün olmadığını belirten Çiftçi, muhabirlerin tam anlamıyla özgür olmadıklarını ifade etti.

“Hevesle Çıkılan Yolda Eğitim Eksikliği Ayağa Dolanır”

Gazeteci Adnan Deniz ise öğrencilere meslek için okunulan şehrin önemli olmadığını, önemli olanın mesleğe gönül vermek olduğunu belirtti. Öğrencilerle meslek üzerine sohbet gerçekleştiren Deniz, Van’da alaylı gazetecilik yaptığı dönemlerde yakın çevresinin meslekte tam anlamıyla olabilmek için eğitim alması gerektiğini söylemesi üzerine lisans eğitimi için Akdeniz Üniversitesinde Gazetecilik Bölümü’ne girdiğini söyledi. Van’da gazeteciyken matbaa satın aldığını fakat ilerleyen süreçte bu işi sürdürmekte zorlandığını belirten Deniz, gençlere eğitimin önemini vurgulayarak, pes etmemelerini ve ancak kendilerini geliştirmeye devam ettikçe başarıya ulaşabileceklerini dile getirdi.

Haber: Neslihan Memiş

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31