Haberde Yeni Tema: İnfografik Haber

Teknolojinin gelişimiyle birlikte hayatımıza giren sosyal medya haberciliği, infografik baberleri beraberinde getirdi. Kitlelere ulaşımda büyük önemi olduğu düşünülen İnfografik Haber alanındaki eksiklerin kapatılması için Akil Haber Ajansı, TRT Haber ile infografik haber eğitimi gerçekleştirdi.

Sosyal medya, hayatımıza girişiyle birlikte birçok alanda olduğu gibi gazetecilikte de dönüşümlere yol açtı. Geleneksel habercilik tabularını yıkarak sosyal medya haberciliğine de kapı aralayan gazeteler için infografik haber, hedef kitleye ulaşımı ve talebi arttıran bir unsura dönüştü. İnfografik haber sosyal medya haberciliği için elzem kabul edilirken bu alandaki eksikleri kapatmak için Akil Haber Ajansı TRT Haber ile infografik haber eğitimi gerçekleştirdi.

İnfografik Haberin Hazırlanış Süreci Anlatıldı

TRT Haber Web Sorumlusu ve Kanal Koordinatör Yardımcısı Bora Yıldırım ve Grafiker Hafize Ateş’in katılımı Öğretim Görevlisi Ayşen Yalman’ın moderatörlüğünde gerçekleşen online eğitimde, infografik haber hazırlanışı, Haber Seçimi, Haberde dezenformasyonun önüne geçme ve daha birçok konuya değinildi.

“Tekdüzelikten Kaçının”

Haberlerde monoton tasarımlardan kaçınılması gerektiğini, ilgi çekicilik unsurunun üzerinde durularak yeni formatlar denemesi gerekliliğini savunan Bora Yıldırım, “Göz genellikle bireyleri yanıltan bir organdır, haber okuyan kişinin ‘ben bu haberi daha önce görmüş müydüm’ sorusunu kendisine sormasının önüne geçmemiz gerekiyor. Bunun yolu da tek tip haber formatından kaçmak. Her olaya, her habere farklı bir tasarım yaratarak bunun önüne geçebiliriz” açıklamasında bulundu.

Çağı Yakalayabilmek Önemli

Her geçen gün gelişen teknoloji yaşamın birçok noktasını etkilediğini ve bu değişimden bir şekilde haberdar olmamız gerektiğini belirten Öğretim Görevlisi Ayşen Yalman, “Dünya her gün yenileniyor bu yenilenme her alanda ve her anlamda ele alınabilir. Teknolojinin gelişimiyle hayatımıza giren yeni diye adlandırdığımız medya da bu değişimin bariz örneklerindendir. Günümüzde değişimleri yok saymak oyun dışı kalmaktır, sosyal medya haberciliğinde kendine yer edinmiş infografik haber özellikle gazetecilik eğitimi alan her gencin günümüzde ucundan kıyısında hâkim olması gereken bir alandır” dedi.

Eğitim bünyesinde gençler kendi tasarımlarını, uzman kişilerin desteğiyle tamamlama, hatalarını görme, düzeltme ve infografik habere dair birçok önemli ayrıntıyı da öğrenebilme fırsatı yakaladı. Akil Haber Ajansı’nın gerçekleştirdiği Atölye etkinliğine farklı birçok atölyeden de katılım sağlayan öğrenciler memnuniyetlerini dile getirdi.

Haber: Emre Gürlemiş