Hizmet Sektöründe Patenli Garsonların Sayısı Her Geçen Gün Artıyor

Garsonluk mesleği yaygın ancak bir o kadar da zor meslekler arasında yerini alıyor. İnsanlara güler yüzlü, anlayışlı davranmayı ve bunun yanı sıra iş esnasında hızlı ve pratik olmayı gerektiren bu meslek son zamanlarda yeni alternatifler üretmeye devam ediyor. Sürekli gelişen hizmet sektörünün son zamanlardaki gözdesi; kafe, restoran vb. işletmelerde çalışan patenli garsonlar oluyor.

Patenli garson çalıştıran yerlerden birisi de Antalya Muratpaşa’daki bir kafe işletmesi. Bu kafede patenli garsonlar hiç oturmaksızın çalışıyor. Garsonlar yetişmesi gereken onca siparişi, patenleri sayesinde daha hızlı bir şekilde masalara servis etmek için ellerinden geleni yapıyor.

“Avrupa’dan Görüp Kendimize Uyarladık”

Kafe işletmecilerinden Serkan Say, patenli garson sisteminin dünya üzerinde var olduğunu söylerken, “İlk başta Avrupa’da kendini gösterdi. Şu anda zaten Z kuşağı dediğimiz tüm gençlerde paten var. Burası da büyük bir alan. Bizim işletmemiz 350 masalık bir yer. Küçük bir kasaba. Biz de daha iyi nasıl hızlı bir servis yapabiliriz çabasına girdik ve Avrupa’dan bunu görüp buraya uyarladık” ifadelerini kullandı.

“Patenli Garson Arkadaşlarımızı Ödüllendiriyoruz”

Serkan Say, müşterilerin patenli garsonlara olan tepkileri hakkında ise, “Özellikle Orta Doğu’dan gelen veya Avrupa’nın ücra ülkelerinden gelen müşteriler çok şaşırıyor ve fotoğraf çekilmek istiyorlar. Bunun yanında özellikle bahşiş bırakmak için de ısrarda bulunuyorlar.  Sadece yabancı müşterilerimizin değil Türk müşterilerimizin de ilgisini çekiyor ve nasıl ayakta durabildiklerini merak edip soruyorlar. Patenli garsonluk yapan arkadaşlarımızı bol bol ödüllendiriyorlar. Tabi biz de onları ödüllendiriyoruz. Normal garsonlara oranla işleri biraz daha zor olduğu için saatlik ücretleri daha fazla oluyor” dedi.

“İşimi Çok Seviyorum”

İşletmede patenli garson olarak görev yapan Muhammet Arda Savcı, “İşimi çok seviyorum. Uzun zamandır paten kullanıyorum ve işimi bununla sürdürmek beni çok mutlu ediyor. Çünkü garsonluk bu şekilde inanılmaz keyifli hale geliyor. Müşterilerin ilgisi ayrı mutlu ediyor bizi. Kimisi fotoğraf çekilmek istiyor kimisi ise şaşkınlığını gizleyemiyor ve bizim iş motivasyonumuzu artıracak söylemlerde bulunuyor. Bu tarz söylemler her gün daha motive ve enerjik bir şekilde işe gelmemizi sağlıyor. Evet, bunların yanında çok zor anlarda oluyor. Hızlı hareket etmemiz gerektiği için insanlara çarpma, takılıp düşme vb. şeylerin yaşanma riski yüksek oluyor. Elimizdeki tepsinin düşmemesi için hem çevreyi hem de elimizdekileri kontrol ederek ilerlememiz gerekiyor ve masaya servis esnasında sabit kalmak için iyi bir denge kurmak gerekiyor. Ne kadar zor olsa da uzun bir süre daha bu işle devam edeceğim gibi çünkü bana göre olumlu yanları daha fazla” diye konuştu.

“Patenli Garson İlk Defa Görüyorum”

Kafe müşterisi Melike Ocak, “Ben ilk defa patenli garson gördüm ve gerçekten şaşkınlığımı gizleyemedim. Çok takdir ettim öncelikle çünkü ben olsam asla yapamazdım. Her insanın yapabileceği bir iş değil. Daha önce birkaç garsonluk deneyimim olmuştu ve ne kadar zor bir iş olduğunu çok iyi biliyorum. Onlar ise bu zorluklara bir zorluk daha eklemişler. Ancak onlar bu zorluklara rağmen çok pozitif ve nazikler. Ayrıca patenli garson olmanın hakkını da veriyorlar. Tüm siparişlerim hızlı bir şekilde hep masama ulaşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haber: Alev İlyas