İklim Değişikliği Kuş Türlerini Olumsuz Etkiliyor

İklim değişikliğine bağlı olarak kuşların göç zamanı ve göç yollarının değişimi, değişen bölgelerdeki canlı yaşamını, kuş kolonilerindeki üremeyi ve dolayısıyla kuş sayısını olumsuz yönde etkiliyor. Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmanın 63 yıllık verilerine göre Kanada’daki 96 göçmen kuş türünün 27’sinin göç zamanlarının büyük ölçüde değiştiği görülüyor.

Havaların Erken Isınması Kuşların Yumurtlama Dönemini Değiştiriyor

Bahar aylarında havaların erken ısınmasına bağlı olarak yumurtlama döneminin erken başlaması, kuluçka dönemindeki kuşların beslenmesine etki ederken besin ağlarındaki değişiklikler de kuşların göç zamanlarını ve üreme dönemlerini etkileyen faktörler arasında görülüyor. Araştırmacılar, kuşların beslendiği böcek türlerinin iklim değişikliğine bağlı olarak üreme dönemi değişirse, bu durumun kuşların davranışları üzerinde de değişimlere sebep olacağını bildiriyor.

İklim Değişikliğine Bağlı Olarak Türkiye’de Yabancı Kuş Türlerinin Sayısı Artıyor

İklim değişikliği sebebiyle göç rotaları değişen kuşlar, yeni rotalar oluştururken ülkemizde son yıllarda görülmekte olan yabancı kuş türlerinin sayısındaki artış kuş gözlemcilerinin dikkatini çekiyor. Kap Kumrusu, Küçük Çöl Toygarı, Kızıl Çaylak, Çizgili Kum Kuşu gibi çoğu daha önce Türkiye’de hiç görülmeyen veya nadir görülen kuş türleri gözlemcilerin radarına girmeye başladı. Öte yandan bu türlerin içinde çöl ikliminde yaşamakta olan kuşların olması dikkatleri Türkiye’deki iklim değişikliği ve Türkiye’nin çölleşmesine çekiyor.

Göçmen Türler Yerli Kuş Türlerinin Yaşam Alanını Sınırlıyor

Ülkemizde yeni görülmekte olan kuş türleri, yerli türlerin yaşam alanındaki dengeyi bozuyor. Bozulan denge içinde doğal seçilimin devreye girmesiyle bölgede yaşayan ve bu yeni düzene uyum sağlayamayan kuş türlerinin besin zincirinin olumsuz etkilenmesiyle yok olabilecekleri düşünülüyor.

Haber: Zeynep Sena Saydam