Kadına Yönelik Şiddette Medyanın Sorumluluğu Konuşuldu

Medyada Kadına Yönelik Şiddet Diline Karşı Yeni Yaklaşımlar başlıklı panel Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Panele Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Figen Ebren, Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gülay Yılmaz ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM), Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin (AGC) işbirliği içerisinde olduğu projenin 3. etkinliği olarak düzenlenen, “Medyada Kadına Yönelik Şiddet Diline Karşı Yeni Yaklaşımlar” başlıklı panelin ardından Antalya Yerel Gazeteleri Eşitlikçi Medya Dili Ödül Töreni gerçekleşti.

Panele, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Figen Ebren, KATCAM Müdürü Doç. Dr. Gülay Yılmaz ve AGC Başkanı İdris Taş ile birlikte çok sayıda öğrenci katıldı.

Rektör Özlenen Özkan Azra Gülendam Haytaoğlu’nu Anarak Başladı

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Özkan konuşmasına, gazetecilik bölümün öğrenci Azra Gülendam Haytaoğlu ve katledilen diğer kadınları anarak başladı. Prof. Dr. Özlenen Özkan her üç kadından birinin hayatının belirli bir döneminde şiddete maruz kaldığını belirtti. Özkan ayrıca medya dilinde yaşanan dönüşümün gücüyle kadına yönelik şiddetle mücadelenin ivme kazandığını da belirtti.

Panelin diğer açılış konuşmacıları Prof. Dr. Figen Ebren, Doç. Dr. Gülay Yılmaz ve AGC Başkanı İdris Taş da kadına yönelik şiddete karşı farkındalığa vurgu yaptılar.

Panelde Medyanın Kadın Cinayetleri ve Kadına Yönelik Şiddete Yaklaşımı Konuşuldu

Atölye HİT’in organizasyonunu üstlendiği panelin moderatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşad Güdekli yaptı. Panelde, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karakuş, Dr. Öğr. Üyesi Nur Cemelelioğlu ve Prof. Dr. Fulya Sarvan söz aldı. “Kadın Cinayetleri ve Kadına Yönelik Şiddet İle İlgili Twitter Kullanıcılarının Toplumsal Refleksleri Üzerine Bir Analiz: Türkiye Örneği Projesi” başlıklı TÜBİTAK 3005 Projesi’nin sonuçlarını aktaran Kayakuş, vahşice katledilen kadınların hala sosyal medyada sıklıkla gündem olduğundan söz etti.

Panelin devamında Yıldız Teknik Üniversitesi Dr. Öğr. üyesi Nur Cemelelioğlu, “Veri Görselleştirme ve Mezenformasyon” başlıklı konuşmasında grafiklerin hayatın büyük bir bölümünde yer aldığını vurgularken kadın cinayetleriyle ilgili grafiklerden örnekler verdi.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan ise 25 Kasım’da katledilen Mirabal kardeşleri hatırlatarak kadınlara uygulanan şiddeti kınadı. “Antalya Yerel Gazetecileri Eşitlikçi Medya Dili İzleme Çalışması Raporu’nu sunan Sarvan, haber içeriklerinde kadınlara uygulanan şiddet dilini analiz ederek konuşmasını sonlandırdı.

Panelin sonunda ise Antalya Yerel Gazeteleri Eşitlikçi Medya Dili Ödül Töreni gerçekleştirildi.

Haber: Doğa Arı ve Emine Nur Güzey