Kadınlar Gününe Özel Hukuk Paneli Gerçekleştirildi

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için “Hukuki ve Psikolojik Boyutlarıyla Kadın Hakları Paneli” gerçekleştirildi. Prof. Dr. Necla Öztürk panelin kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekip farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Panelde Doç. Dr. Tuba Birinci Uzun, Avukat Eylem Ülgen, Avukat Esra Gençer Özdemir, Psikolog Ezgi Özer konuşmacı olarak yer aldı. Doç. Dr. Tuba Birinci Uzun, özellikle Türk medeni kanununda kadın hakları yönünden büyük bir yol katedildiğini söyledi. Aile hukukundaki düzenlemelerle kadın erkek eşitliği sağlamayan maddelerin çoğunlukla düzenlendiğini vurguladı. Kadının hukuk önünde sorumluluk sahibi olabileceğine değindi.

Avukat Arabulucu Eylem Ülgen; fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddet ve hayata kast gibi konularda kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Özellikle cinsel şiddet konusundaki tabulardan ötürü konuşulmayan konuların varlığından bahsetti.

“Hukuk Fakültesinde Öğrendiğimizle Adliyede Gerçekleşen Aynı Olmayabiliyor”

Avukat Esra Gençer Özdemir öldürmeye teşebbüs mevzularında kasten yaralama olarak kayda geçilmesi gibi durumlara rastlanılabildiğini belirtti. Daha ağır suçların cezasının yaralama olarak indirgenerek hafifletilebildiğini söyledi.

Kadınların şiddet gördükleri ilişkiden kopamama nedenlerine değinen Psikolog Ezgi Özer ise, “Şiddetin nedeni olmaz fakat davranışa sebep olan psikolojik etmenler çözümlenerek dönüştürülebilir. Bu tarz durumlarda mağdurun kişiden uzaklaşması şiddet gösteren kişinin ise psikolojik destek alması gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları, aile ve toplumun da mağdur kişinin durumdan uzaklaşmasında ve sağlıklı karar vermesinde önemi büyük” ifadelerini kullandı.

Haber: Yağmur Demirhan ve Sude Erdoğan