Koronavirüs Tehdidine Rağmen Sıcak Haber Peşindeler

Görevleri gereği sürekli sokaklarda olan gazeteciler pandemi riskine rağmen sıcak haber peşinde koşmaya devam ediyor.

Türkiye’de koronavirüs (Covid-19) salgınının etkisi her geçen gün artarken sahada çalışan muhabirler ağır şartlar altında halka haber aktarmaya devam ediyor. Birçok farklı şehirde sıcak haber toplamakla uğraşan muhabirler, maske ve mesafe kurallarına uysalar da salgın tehlikesi altında görevlerini yapmakta zorlanıyorlar. Pandemi koşullarından dolayı haber kaynaklarına da ulaşmakta zaman zaman zorluk çeken muhabirlerin çalışma koşullarında birtakım değişikliklerin yaşandığı belirtiliyor.

“Fahrettin Koca İlk Vakayı Açıkladıktan Sonra Hayatımız Değişti”

Show TV’de 3 yıldır saha muhabiri olarak görev yapan Kemal Akagündüz, Türkiye’de ilk vakanın görülmesinin ardından meslek içerisinde büyük bir belirsizlik ortamının oluştuğunu dile getirdi. Özellikle salgının ilk günlerinde haberlerin nasıl yapılacağı, insanlara mikrofon uzatılıp uzatılmayacağı sorularının bilinmezliği içerisinde görevlerini yapmakta zorlandıklarını belirten Akagündüz, yaşanılan tüm bu güçlükleri tecrübe edinerek atlatmaya çalıştıklarını söyledi. Bu dönem içerisinde halen sorunlar yaşamaya devam ettiklerini anlatan Akagündüz, “Mesleğimiz gereği insanlar ile sürekli yakın temas içerisindeyiz. Dışarıda her ne kadar sosyal mesafeye uyup, maske taksak da ister istemez kalabalık ortamlara girdiğimiz oluyor.  O an ‘acaba burada Covid temaslı birisi var mı?’ ‘Bana da bulaşır mı?’ diye düşünmeden edemiyoruz” dedi. Pandeminin ilk gününden itibaren salgın ile ilgili haberlere öncelik verdiklerini belirten Akagündüz, salgına karşı alınan önlemler nedeniyle asayiş ve sokak haberlerinde de gözle görülür bir azalma yaşandığını ifade etti.

Kendisinin 5 ay önce koronavirüse yakalandığını söyleyen Akagündüz, “Pozitif olduğumu öğrenince açıkçası yıkıldım. Mart ayından, Ekim ayına kadar kendimi sıkı bir şekilde korumama rağmen sanırım bir yerden sonra savunmasız düştüm.  O an aklıma sadece eşim ve çocuğum geldi. Hemen bir odaya kapandım. Uzun bir süre ailemle yüz yüze irtibat kuramadım. Evin içinde telefonla görüntülü konuşuyorduk. Bizim için çok zorlu bir süreç oldu” dedi.

“Pandeminin Yayılmasıyla Beraber Sağlık Haberlerinin Önemi Arttı”

Hürriyet gazetesinde sağlık muhabiri olarak görev yapan Meltem Esirgemez, Türkiye’de Covid-19 pandemisinin hızla yayılmasıyla beraber sağlık haberlerinin son derece önem kazandığını, bu yüzden de kendilerine çok büyük sorumlulukların düştüğünü ifade etti.

Türkiye’de ilk vakanın görülmesiyle beraber riskli meslek grupları içerisine girdiklerini söyleyen Esirgemez, “Bu süreç özellikle biz sağlık muhabirleri açısından çok yorucu oldu. Pandeminin en ufak ayrıntılarını öğrenmek için sahada mücadele ederken diğer yandan covid riskine karşı da önlem almaya çalışıyoruz.  Maske, mesafe kurallarına ne kadar riayet etsek de sonuçta insanlarla iç içe olduğumuzdan dolayı bir yerden sonra önlemlerde etkisiz kalabiliyor” dedi.

Zaman zaman Sağlık Bakanlığı’nın basın toplantılarına katıldığını belirten Esirgemez, tüm gün boyunca maske içinde nefes almak zorunda kaldığını ve bir süre sonra maskeden dolayı nefes almakta güçlük çektiğini söyledi. Eşinin de birkaç ay önce koronavirüse yakalandığını anlatan Esirgemez, “Ailem ve benim için çok zorlu bir süreç oldu. Bu sürecin zorlu koşullarını biliyordum, lakin ailenizden birisi bu hastalığa yakalandığında durumun vahametini daha net görüyorsunuz” diye konuştu.

“Gazeteciler Risk Altında”

Anadolu Haber gazetesinde sağlık muhabiri olarak görev yapan Orhan Kök, sahada aktif olarak çalışmak durumunda olan basın mensuplarının görevlerini büyük risk altında yaptığını ifade etti.  Bu süreçte çalıştığı kurumdan herhangi bir destek alamadığını belirten Orhan Kök maske, dezenfektan gibi basit hijyen malzemelerinin ücretini kendi cebinden karşıladığını, bu yüzden ekonomik açıdan zorluklar yaşadığını vurguladı.

Günün büyük bir kısmını dışarıda geçirdiği için ailesine koranavirüs bulaştırma riskinin yüksek olduğunu söyleyen Kök, tüm tedbirleri almasına rağmen her akşam evine tedirginlikle gittiğini anlattı.

Haber: Muhammet Ali Demir