Koronavirüse Yeni Tedbirler: Fahrettin Koca Seyahat Yasağı Getirilen Ülkeleri Açıkladı

Koronavirüsle mücadele hızla devam ederken Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyant nedeniyle çok sayıda ülke tekrar seyahat yasaklarını gündeme getirmiş durumda. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 36 ülke, Güney Afrika ülkelerinden gelen seyahatleri geçici bir süre kısıtlandığını açıkladı.

Koronavirüsle mücadele sürecinde, ortaya çıkan yeni virüs varyantları dünya çapında paniğe neden oldu. Son olarak ilk defa Güney Afrika’da ortaya B.1.1.529 varyantı nedeniyle çok sayıda ülke Güney Afrika’dan gelen seyahatlere geçici süreliğine kısıtladı.

Dünya Sağlık Örgütünün, yeni çıkan varyantın yüksek bulaşma riski taşıdığını belirtirken, Türkiye de bu yeni varyanta karşı bazı önlemler almaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ‘Nu Varyantı’ kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den Türkiye’ye tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarından seyahat edilmesine izin verilmeyeceğini belirtti.

Nu Varyantı Nedir?

Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NICD) geçtiğimiz perşembe günü 22 kişiden alınan test sonuçları sonrasında Koronavirüsün yeni bir varyantının ilk kez Güney Afrika’da tespit edildiğini açıkladı.  Tespit edilen bu varyantın, aşıların hedeflediği başak proteininde 32 farklı mutasyonu bulunduğunu ve aşılardan ve doğal bağışıklıktan kaçabilen özelliklere sahip olduğu ifade edildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün, ‘Omicron’ olarak adlandırdığı bu varyant şimdiden Güney Afrika’da birçok ülkede görülmüş durumda.

Güney Afrika’da hızla yayılan varyant ile ilgili açıklama yapan KwaZulu-Natal Araştırma ve İnovasyon Platformu’ndan bilim insanı Viralog Tulio de Oliveira: “Bu varyant bizi şaşırttı. Evrimde büyük bir sıçrama gibi. Beklediğimizden çok daha fazla mutasyon var. Özellikle üçüncü dalgadan sonra bu kadar olması bizi şaşırttı” dedi.

Birçok Mutasyondan Parça Var

Bilim insanlarının araştırmalarına göre ‘Nu Varyantı’nda, Beta varyantındaki K417N ve E484A mutasyonlarının var olduğu ve mutasyonların aşıya karşı direnç geliştirdikleri ortaya çıktı. Aynı zamanda ‘Nu Varyantı’nda, antikorlardan kaçmaya yarayan ve Delta varyantında bulunan N440K ile New York varyantında bulunan S477N mutasyonları da tespit edildi.

Öte yandan uzmanlar P681H ve N679K mutasyonlarının da tespit edildiğini ve bunların normalde birlikte çok nadiren görüldüğünü ve bu mutasyonların aşıya direnç gösterdiğini belirtti. Bilim insanları ‘Nu Varyantı’nda bulunan N501Y mutasyonunun ise bulaşmayı hızlandırdığını dile getirdi. ‘Nu Varyantı’nda ayrıca, G446S, T478K, Q493K, G496S, Q498R ve Y505H mutasyonlarının tespit edildiği kayıtlara geçerken, henüz etkisinin ne olduğu ise tam olarak bilinmiyor.

Haber: Ali Demir