‘Medyada Şiddet ve Kadın’ paneli Akdeniz İletişim’de



Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi tarafından düzenlenen ‘Medyada Şiddet ve Kadın’ isimli panele ev sahipliği yaptı.
Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Fulya Sarvan moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Başkanı Canan Güllü ve Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Sibel Karaduman konuşmacı olarak yer aldı.
Cinsiyet eşitliğine vurgu
Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı Ayla Yüksel, yaptığı açılış konuşmasında, kadına şiddetin kadının en temelde yaşamını tehdit eden ve toplumsal hayata katılımını da etkileyen önemli bir sorun olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Yüksel, toplumsal cinsiyet eşitliğinin demokrasinin temel yapı taşı olduğunu belirterek, toplumu ve kadınları güçlendirmenin önemli olduğunu ve panelde bu güç unsurunu, kadınlara uygulanan şiddet ve medyanın bu konudaki rolünün irdeleneceğini söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. İlkay Kutlar, ‘İstanbul Sözleşmesi’ gerekleri kapsamında yürürlüğe giren yasaların kadınların şiddete maruz kalmasını önleyemediğini söyledi ve şunu ekledi: “Birleşmiş Milletlerin yapmış olduğu çalışmaya göre her üç kadından biri yaşamının bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor.” Kutlar, konuşmasının sonunda sivil toplum kuruluşlarına üye olmanın öneminden bahsederek katılımcıları bilgilendirdi.
Kadına yönelik şiddete karşı mücadele
Moderatör Prof. Dr. Fulya Sarvan, konuşmasında her geçen gün artan cinayetlerin sebebinin kaynağına inmemiz gerektiğini vurguladı ve bu konuda ele alınması gereken asıl konunun medyanın bu konudaki dili olduğunu ifade etti. Dizilerde kadına şiddetin çok ağır biçimde yer aldığını söyleyen ve bu durumun normalleşmesine karşın yapılabileceklerden bahsederek sözü katılımcılara bıraktı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Başkanı Canan Güllü ise, medyadaki kadın modellerinin ve medyaya magazin gözüyle bakmanın yanlışlıklarından bahsederek; “Hükümet kadın politikası koymayacaksa o politikayı da kendimiz yapacağız” dedi. Eşitsizlikte 2019 raporuna göre 149 ülke arasında Türkiye’nin 132. sırada olduğunu belirtti ve konuşmasını sonlandırdı.
Karaduman: “Medya hayatımızı şekillendirmede çok önemli bir form”
Doç. Dr. Sibel Karaduman, konuşmasında, bugünün iletişim fakültesi öğrencilerinin yarının medya sektörü çalışanları olduğuna vurgu yaparak, geleceğin haberlerini, reklam metinlerini, senaryolarını yazacak bireylere toplumsal cinsiyet eşitliği algısını oturtarak mezun etmenin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını söyledi. Karaduman hazırladığı sunumda, medyada kadınlar ile ilgili yer alan haberler hakkında sayısal verilere yer verdi ve sözlerini şöyle sonlandırdı: “Medya, hayatımızı şekillendirmede çok önemli bir mecra ve toplumsal cinsiyet algısı da oldukça önemli. Öğrencilerimize bu bilinci aşılayarak sektöre hazırlamak bizim asli görevimizdir.” dedi
Taşçıer: “Kadın cinayetleri ile mücadele ediyoruz”
27. Dönem CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, sözlerine: “Gün geçmiyor ki bir kadın cinayetiyle karşı karşıya gelmeyelim” cümlesiyle başladı. Kadının bu kadar şiddete maruz kalmasının nedenlerinde yeni medya ve eğitim olduğunu söyledi ve ekledi: “Kendimizi televizyona o kadar çok teslim ediyoruz ki verilen mesajları hiçbir süzgeçten geçirmeden bilinçaltımıza işliyoruz.” Panel konuşmacılara çiçeklerinin takdim edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Haber/Fotoğraf: Şadiye Akyüz
0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31