Milas’tan Çıkartılan Nadir Taş: Zultanit

Sadece Muğla’nın Milas ilçesinde çıkarılan zultanit taşı başta takı ve mücevher sektörü olmak üzere birçok farklı alanda değerlendiriliyor. Yüksek sıcaklık ve basınç altında milyonlarca yıl içerisinde oluşan taş, doğal yapısı ile saf halde yerin belli katmanlarında bulunuyor.

Renkten Renge Giriyor

Zultanit taşının yapısıyla ilgili konuşan maden mühendisi Sema Bozok, “Yarı saydam ve yüksek dayanıklılık gücüne sahip bir taştır. Ayrıca üzerine yansımış olan renkleri değiştirme özelliği taşın daha değerli ve ayrıcalıklı hale gelmesine olanak sağlıyor. Diğer yandan kedi gözü özelliği olması sebebiyle dünya çapındaki en değerli taşlardan biridir” ifadelerini kullanırken, taşı daha iyi anlayabilmek için mutlaka büyüteç ile bakmak gerektiğinin de altını çizdi.

Altından 10 Kat Değerli Bir Maden

Bozok, taşı değerli kılan ana unsurun farklı ortam ışıklarında renk değiştirebilmesi olduğunu vurgularken taşın içerisinde herhangi bir çatlak, damar vs. olmamasının ve taşı işleyen taş ustasının kabiliyetinin zultanit taşının fiyatını etkilediğini belirtti.

Bozok zultanit taşıyla ilgili son olarak “Günümüzde iyi işlenmiş bir kg zultanit 600 bin dolar ile 800 bin dolara satılmaktadır. Bu da altının kilogram fiyatının 10 katına denk gelmektedir” ifadelerini kullandı.

İnsan Psikolojisine İyi Geliyor

Zultanit taşının dünya çapında bu kadar değerli ve önemli bir maden olarak kabul edilmesi sadece estetik görünümünden kaynaklanmıyor. Astrolog Nursen Behzetoğlu bu nadide taşın özellikle insan psikolojisine dair pek çok faydası olduğunun altını çiziyor.

Nursen Behzetoğlu, zultanit taşının insanın üzerindeki negatif enerjiyi uzaklaştırdığını, zihin açıklığı sağladığını, nazara karşı koruduğunu ve insanlar arasındaki iletişimi kuvvetlendirdiğini ifade ediyor.

“Bütün Doğal Taşların Temizliğe İhtiyacı Vardır”

Bütün doğal taşların temizliğe ihtiyacı olduğunu ve bu temizliği yapar iken taşın sertliğine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Behzetoğlu, taşın sertliği 7 ve 7’den yüksek ise akan suyun altında, esmer pirincin içerisinde veya selenit taşının üzerinde bir gece bekletilerek temizlenebileceğini söyledi. Taşın sertliği 7’den düşük ise bunlara ilave olarak temiz nemli bezle silmenin yeterli olacağını ifadelerine ekleyen Behzetoğlu son olarak taş temizleme işleminin, taş üzerinde birikmiş olan negatif enerjiyi temizlemek için yapıldığını vurguladı.

Haber: Adilcan Özdemir