MODERN DÜNYANIN GELENEKSEL OYUNCAKÇISI: Haşim Usta

Teknolojinin her gün giderek geliştiği dünyada fabrika üretimi ve markalaşmış tüketime karşı ayakta durmaya çalışan geleneksel oyuncakçı: Haşim Usta
Ortaya çıkardığı eserlerini hiçbir makine yardımı almadan tamamen el emeğiyle yapan Haşim Usta, aynı zamanda yaptığı oyuncaklarda organik boya kullanıyor ve sebebini de şu sözleriyle açıklıyor: “Kendi torunuma vermediğim oyuncağı başkasına vermem.”
“Ustalık Serüvenine Dönüş”
Hiç oyuncak sahibi olmadan kendi oyuncağını kendi üreten bir çocuk olan Haşim Usta zaman geçtikçe herkes tarafından bilinen bir ustaya dönüşür. Henüz 10 yaşındayken okulunun bando takımının kırılan bagetlerini onarımıyla başlayan daha sonra tahtadan kılıç, pinpon raketleri ve kızak yapımıyla serüvenine devam eden Haşim Usta, böylelikle babasının da ilgisini çeker ve çıraklığının ilk durağı olan İstanbul’a gider. Bu durağı anlatırken ustasını da rahmetle anmayı unutmaz. Henüz bir çırakken usta olma yolunda ilerleyen Haşim usta, sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin birçok ilinde birçok usta tarafından eğitildiğini söyler. Bu illerden birkaçı: Denizli, Kastamonu, Mardin iken Antalya’daki ustası için de şu cümleyi söyler: “Bütün bu bilgiler tek bir kişiden alınamaz ama buradaki cambazcı Mehmet Amca bana çok şey kattı.”
“Anadolu oyuncak kültürüne sahip çıkmaya çalışıyorum”
Osmanlı cambazları, kaynana dilleri ve buna benzer geleneksel oyuncaklar yapan Haşim Usta, kültürün ayakta kalabilecek mi sorusuna ise kendisinden sonra bu işi yapanın olmadığını ama atölyesinde çocukların da katılımlarıyla gerçekleştirdiği çeşitli etkinliklerde ebeveynler tarafından takdir edilmekle kaldığını söyler.  Günümüz teknoloji çağında yetişen çocuklarla arasındaki ilişkiyi ise “Ben öğretmen değilim, ben ustayım. Onlara karşı ciddiyetimi bozmam. Ben başta usta olduğumu söylerim bana saygısızlık yapamazlar, fırsat vermem” cümleleriyle açıklar.
Dile kolay 60 sene
“Eğitimle uygulamayı bir arada götüremeyen toplum hayatta marka yaratamaz” cümlesiyle sözlerine başlar Haşim Usta devam eder “Haşim Usta markası 60 senede oluşmuştur, dile kolay!” Son olarak usta, yeni nesilin eğitim aldığı alanda aynı zamanda uygulamaya da geçmesi gerektiğini söyler ve sözlerini noktalar.

HABER-FOTOĞRAF : ŞADİYE AKYÜZ