Nobel Ödüllü Aumann Ekonomi ve İşletme Topluluğu’nun Konuğu Oldu

Nobel ödüllü Prof. Dr. Robert John Aumann, Akdeniz Üniversitesi Ekonomi ve İşletme Topluluğu’nun düzenlediği söyleşinin konuğu oldu. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşiye Aumann online olarak katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Ekonomik ve işletme Topluluğu’nun, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu’nda düzenlediği söyleşinin konuğu, 2005 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi matematikçi ve ekonomist Robert John Aumann oldu. Söyleşiye online olarak katılan Aumann, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Aumann ortaokul ve lise eğitimin bir sonucu olarak için matematiğe ilgisinin geliştiğini söyledi. Bu ilgisinin kendisini ekonomiyle yönelttiğini belirten Aumann daha sonra oyun teorisi üzerine yaptığı çalışmalardan bahsetti.

Oyun Teorisi Nobel Ödülü Getirmişti

Oyun kuramı, her bir tercihin kâr ve maliyetinin diğer bireylerin kararlarına bağlı olduğu durumlarda en uygun davranışın seçilmesini inceler. Eğer bir karar, diğer oyuncular ne yaparsa yapsın en iyi kararsa ona oyun teorisi lisanında baskın strateji denir. Aumann, oyun teorisinin modern ekonomide önemli bir rol almasında etkili olduğunu savunur.

Aumann, 2005 Nobel Ekonomi Ödülü’nü Thomas C. Schelling ile paylaşmıştır. Araştırmacılar, oyun kuramıyla ekonomik iş birliği ve çatışma konularına getirdikleri açıklamadan ötürü ödüle layık görülmüşlerdir.

Haber: İsa Arı