Olimpos’un Sönmeyen Ateşi Yanartaş Koruma Altında

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Çıralı köyü yakınlarında ilk olimpiyat ateşi olarak bilinen ve yüzyıllardır sönmeyen Yanartaş, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “kesin korunacak hassas alan” ilan edildi.

2 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile, Kemer ilçesinde Ulupınar Mahallesi’ne bağlı olan Çıralı-Yanartaş doğal sit alanının koruma statüsü değiştirilerek “kesin korunacak hassas alan” olarak ilan edildi.

Ateş Saçan Yaratık: Chimera

Olimpos-Beydağları Sahil Milli Parkı içerisinde bulunan Yanartaş, Çıralı sahiline 1 kilometre uzaklıkta. Deniz seviyesinden 180 metre yükseklikte bulunuyor. Yaya olarak patikalar ve merdivenlerle ulaşılan Yanartaş, Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar süren tarihi Likya Yolu üzerinde bulunuyor ve Roma dönemine ait bir kilisenin yol üzerinde bulunmasıyla da tarih ve doğa severlerin ilgisini çekiyor.

Çıralı-Yanartaş doğal sit alanını görmek için her yıl yerli ve yabancı binlerce turist ziyarete geliyor. Kayalıklar arasından sızan metan gazının birçok noktada yüzeyde alev alev yandığı Yanartaş, adını Yunan mitolojisinde ateş saçan yaratık “Chimera”dan alıyor. Yanartaş’ın ateşi ilk olimpiyat ateşi olarak da kabul ediliyor. 2016 Yılında Soçi’de yapılan olimpiyatlara, sembolik olarak buradan ateş götürülmüştür.

Sönmeyen Ateşin Sırrı

Yüzyıllardır sönmeyen ateşin sırrını çözmek için hem yurt içi hem yurt dışından gelen bilim insanları, bölgede yıllardır araştırma ve incelemeler yapıyor. 2017 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuzuli Yağmurlu, sönmeyen ateşin doğal gaz sızıntısı sonucu meydana geldiğini söylemişti.

Haber: Devrim Tunç