Otizmli Çiftçiler İlk Hasatlarını Topladı

Akdeniz üniversitesi ev sahipliğinde yürütülen ‘Otizmli Çiftçiler Üretiyor’ projesi kapsamında çocuk çiftçiler ektikleri ürünlerin hasadını yaptı. Rektör Özkan, hasadı gerçekleştiren otizmli çiftçilere başarı belgesi verdi.

Akdeniz Üniversitesi’nin yürüttüğü “Otizmli Çiftçiler Üretiyor” projesi kapsamında Ziraat Fakültesi araştırma ve uygulama seralarında düzenlenen etkinlikle otizmli çocuklar daha önce ektikleri ürünlerin hasadını yaptı. Etkinlik Adalet ve Kalkınma Partisi Antalya Milletvekili Kemal Çelik, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Genel Sekreter Ali Evren İmre, Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği Başkanı Demet Çileli, akademisyenler, otizmli çocuklar ve ailelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Hem Terapi Hem Eğitim

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, daha önce tarımla tanıştırdıkları çocukların önceden dikimini yaptıkları ürünlerin hasadını gerçekleştirdiklerini belirterek bu faaliyetin onlar için hem bir eğitim hem de terapi olduğunu vurguladı. Ayrıca Özkan, otizmin toplumda çok sık karşılaştığımız bir durum olduğunu söyleyerek, bu çocukların rehabilite edilip iyi eğitim almaya ihtiyaçları olduğunu, ailelerin çocukları büyüyünce ne olacak kaygısından kurtulması için devletin de yol gösterici olması gerektiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Ben gerekli ve doğru eğitimin verilmesiyle, tüm çocukların topluma önemli katkılar yapacağına inanıyorum. Bu vesileyle, çocuklarının eğitimi için büyük bir emek harcayan fedakâr ailelerine de teşekkür ediyorum. Üniversite olarak onlara destek vermek için elimizden geleni yapacağımızı da vurgulamak istiyorum.”

İlk Dikimden Sonra Hasat Gerçekleşti

TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Antalya Milletvekili Kemal Çelik, çocuklarla beraber üç ay öncesinde ürünlerin ilk dikimini gerçekleştirmiş olduklarını, şimdiyse çocukların emeklerinin karşılığını alarak hasatlarını topladıklarını belirterek, “Otizmli çocuklar için bir farkındalık yaratmamız gerekiyordu. Üniversite iş birliği çok önemli çünkü burada sağlık açısından, eğitim, bilim, spor, açısından her yönden değerlendirme imkanı vardır. Bu nedenle bu konuda başta Rektörümüze ve emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyor, devamını diliyorum” dedi.

Tarım Artık Yeşil Terapi Olarak Görülüyor

Tarımın sadece üretmek olmadığı özellikle son yıllarda yeşil terapi denen bir terapi kolu haline geldiğini söyleyen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan ise bunun burada bir örneğini gösterdiklerini söyleyerek bu etkinliği, bahar döneminde de yeni türlerin üretimiyle devam ettireceklerini ifade etti. Etkinlik, otizmli gençlerin Arif Nihat Asya’nın Bayrak şiirini ve İstiklal Marşı’nı okunmasının ardından son buldu.

Haber: İlayda Nur Can