“Pandemi En Büyük Darbeyi Eğitim ve Sanata Vurdu”

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Genel Müzik Direktörü ve Orkestra Şefi Rengim Gökmen, Antalya Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen konser sonrasında AKİL Haber Ajansı’na yaptığı özel açıklamada, yeni tip korona virüsün en çok eğitim ve kültür sanata darbe vurduğunu söyledi. Sahne sanatları performansının çok etkilendiğini söyleyen Gökmen, “Ben kişisel olarak o kadar çok olumsuz etkilenmedim. Evde olmayı ve çalışmayı seviyorum. Ama sahnede olan sanatçılar öyle kazanıyorlar ve gelişiyorlar. Bir buçuk yıl boyunca gelişimleri durmuş oldu. Konserler yeniden başladı. Önümüzdeki günlerde bunun telafi edilmesi gerekli” diye konuştu.

Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı öğretim üyeliği görevini de üstlenen Gökmen, “Orkestra şefliği zor ve sabır isteyen bir meslek. Eskiden orkestralarımızın ve orkestra şeflerinin sayısı azdı. Nitelik bakımından da şimdiye nazaran daha düşüktü. Bu sayının artması beni memnun ediyor. Özellikle yeni nesil gençler çok iyi yetişiyor. Beğendiğim birkaç yeni nesil şef var, yollarının açık olmasını diliyorum” dedi.

AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleşen senfoni konserinde Gökmen’e Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte Ankara Devlet Opera ve Balesi solisti Görkem Ezgi Yıldırım eşlik etti.

“İnsan Sesi İçin Yazılmış Tek Konçerto”

Konserde Rengim Gökmen’in “İnsan sesi için yazılmış eşsiz bir konçerto” olarak tanımladığı Reinhod Gliere’in Soprano ve Orkestra İçin Konçerto eserinin yanı sıra Mozart’ın Don Giovanni Üvertürü ve Onur Özmen’in Çiçero Süiti eserleri seslendirildi. Dinleyici tarafından yoğun ilgi gören konser, alkışlar arasında sona erdi.

“Sesimi Kullanamadığım En Uzun Dönemdi”

AKİL Haber Ajansı’na açıklama yapan Ankara Devlet Opera Balesi solisti mezzo soprano Görkem Ezgi Yıldırım ise karantina döneminde ikamet ettiği daireden ötürü ses çalışmalarının aksadığını dile getirdi. Yıldırım, pandemi sürecini “Sağlıklı ve düzenli beslenmeyle sesimi korumaya çalıştım. Sesimi kullanamadığım en uzun dönemdi” sözleriyle özetledi.

Haber-Fotoğraf: Sıla Akpınar ve Yunus Kaya