Profesyonel Futbol Liglerinin Şampiyon Kadın Başkanı

Dila Gıda Adıyaman 1954 Spor, Misli.com 3. Lig 4. Grupta zorlu geçen sezonun ardından sezonu şampiyon bitirerek 3. Ligden 2. Lig’e yükseldi. Spor kulübünün başkanı Cevher Erdem, Türkiye’nin ilk kadın kulüp başkanı olarak tarihe geçerken şampiyonluğa ulaşmanın da gururunu, mutluluğunu yaşıyor.

Cevher Erdem, futbol serüvenine forma sponsoru olarak başladığı bu yolda şimdi Adıyaman 1954 Spor Kulübünün ilk kadın başkanı olarak şampiyon olmanın sevincini ve gururunu yaşıyor. Akil Haber Ajansı olarak biz de bu büyük başarının hikâyesini Cevher Erdem’den dinledik.

En baştan başlamak istiyorum. Futbol dünyasını girişiniz ve Adıyaman 1954 Spor Kulübü’ndeki başkanlık hikâyeniz nasıl başladı?

Öncelikle size ve tüm okurlarınıza çok teşekkür ediyorum. Futbol ile hikâyem tamamen Adıyaman 1954 Spor Kulübü’ne forma sponsoru olmam ile başladı. Kulüp başkanlığı dışında bir iş kadını kimliğim de var. Sponsorluk dönemimde değerli dostum ve Adıyaman’ın önemli iş adamlarından birisi olan Sait Aybak, o dönem kulübün başkanıydı. Zamanla sponsorluk gereği kulüple ilgilenirken bir anda kendimi kulüp yönetiminde buldum. Geçen sezon kulüp başkan vekilliği görevinde üstlenirken bu dönemde kulüp yönetiminin kararı ile başkanlık görevini devraldım ve futbol bir anda her şeyim oldu.

Türkiye futbol tarihinde şampiyonluk yarışını kazanan ilk kadın başkan oldunuz. Sezon başında şampiyon olacağınızı düşünüyor muydunuz?

Şunu açık yüreklilikle söylemeliyim ki ben inanmadığım hiçbir yolda yürümem ve başaramayacağımı düşündüğüm hiçbir koltukta da oturmam. Kulüp başkanı öyle bir şey ki inanmıyorsanız başarmanız imkânsızdır. Gerçekten inanıyor ve inandığınız kadar da mücadele ve emek veriyorsanız başarı geliyor. İlk maçımızda teknik ekibime söylediğim bir şey vardı; ‘Bizim çıktığımız her maç son şampiyonluk maçı gibi düşünün çünkü bizi şampiyonluğa götürecek olan çıktığımız bu karşılaşmadır. Alacağınız puandır.’ Bu bilinçle bizim çocuklar sahaya çıktılar ve başardılar.

Türkiye’de ki futbol kulüplerinin yönetimlerinde bir erkek egemenliği mevcut. Bu egemenliğin sona ermesi ve kadınların da yönetimlerde söz sahibi olması için mesajlarınız nelerdir?

Kulüplerin başkanlık koltuğunda genellikle hep erkekleri görmeye alışık bir toplumuz. O yüzden tabii ki kadın başkan denilince insanların bakışlarındaki şaşkınlığı hala görebiliyorum. Bu durum açıkçası beni mutlu ve motive ediyor. Çünkü kadınların da her alanda aktif bir biçimde görev aldığını göstermek yapılamaz denileni yapılabildiği ispatlamak benim için çok gurur verici bir olay. Bu gurur ve isteklendirme bizlere başarıyı getirdi. Kadınlar isterse başarabilir. Eğer gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, verilen mücadele ve emek asla karşılıksız kalmıyor ve mutlaka hedefe öyle ya da böyle ulaşıyorsunuz.

Bir kadın olarak başkanlık süreci içerisinde ne gibi zorluklarla karşı karşıya kaldınız? Nasıl üstesinden geldiniz?

Açıkçası zorluğun hayatımızın her anında ve çıktığımız her yolda bizimle olduğunu, bizi başarıya götürenin de o zorlukların üstesinden gelmek olduğuna inanan biriyim. Sadece kulübümüz ya da futbol için değil iş hayatımda da hep bu bilinçle hareket ettim. Açıkçası zorlukları hep sevdim. Çünkü üstesinden geldiğimiz her zorluk sizleri adım adım başarıya taşıyor. Bugün Türkiye’nin şampiyon olmuş ilk kadın başkanıyım ama çıktığımız her 90 dakika yaşadığımız stresi kelimelerle ifade etmem mümkün değil. Şampiyon olduğumuzda o stresin zerresi kalmadı. Ama az öncede ifade ettiğim gibi erken egemenliğin olduğu bir alan. Tabii ki zamanla bunu kabul ettirmek kolay olmadı ama dediğim gibi o zorluğu da aştık ve şimdi tek yürek olduk.

Takımınız ve teknik ekibiniz ile ilişkiniz nasıl? Oyuncular üzerinde nasıl bir etkiniz olduğunu düşünüyorsunuz?

Biz tüm kulüp bireyleri olarak aslında sadece oyuncular ya da yönetim değil aynı zamanda taraftarımızla da inanılmaz bir uyum yakalamış durumdayız. Bu uyum bize başarıyı getirdi. Benim bu hayatta iki evladım varken Adıyaman 1954 Spor Kulübü ile artık 30 evladım var. Çünkü her bir oyuncuyu bir kadın olarak anne gibi sahiplendim. Ama tabii ki kulüplerinin başkanı olduğumu da gerektiğinde hatırlatmaktan asla geri durmadım. Onlarda beni hep anladılar ve bu sebeple hepsi çok kıymetli ve çok değerli benim tarafımda.

Başkanlık döneminiz içerisinde Adıyaman taraftarı ile ilişkilerinizi nasıl yürüttünüz? Adıyaman halkının desteğini görüyor musunuz?

Hemşerilerimiz başkan koltuğunda kimin oturduğundan daha çok takımın başarıları ile ilgileniyor. Takımlarının ilerde daha başarılı olması adına gönülden destekliyorlar. Benim içinde en büyük motivasyon bu.

Adıyaman 1954 Spor Kulübü’ndeki hedefleriniz nelerdir? Önümüzdeki sezon sizi 1. Ligde görebilir miyiz?

1. Ligdeki tüm takımlara başarılar diliyorum. Şüphesiz ki hepsi büyük mücadeleler vererek o noktaya geldiler. Adıyaman 1954 Spor Kulübü gerçekten orada olmayı hak ediyor. Yönetimiyle futbolcularıyla taraftarıyla ve tüm kentin ilgisi ile bunu başaracağımıza tüm kalbimle inanıyorum. İnanıyorsanız başarırsınız. İnanıyoruz ve başaracağız.

Haber: Muhammet Ali Demir