Sokağın Karekodlu Sanatçıları

Bursa’da, şehrin sokaklarında müzik yaparak geçimini sağlamaya çalışan sokak müzisyenleri artık karekodlu sistemle sokakta müzik yapabilecek.

Müzisyenlere daha sağlıklı bir ortam sunmayı ve gürültü kirliliğini azaltmayı hedefleyen bu uygulama ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin seçmelerinden geçen sokak müzisyenleri karekoda sahip izin kartlarıyla şehrin belli noktalarında müzik yapabilecekler.

Pandemi sebebiyle hem zor durumda kalan sokak müzisyenlerini desteklemeyi hem daha sağlıklı bir ortam sunmayı ve oluşan gürültü kirliliğini azaltmayı hedefleyen uygulama ile müzisyenlerin kurumsal hale getirilmesini planlıyor. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan ‘karekodlu müzisyenler projesi’ kapsamında jüri önüne çıkan sokak sanatçıları, karekod alabilmek için birbirleriyle yarıştı. Sesleri ve müzik yetenekleriyle geçer not alan müzisyenlere belediye tarafından karekodlu izin kartları verildi. Bu izin kartları ile şehrin farklı bölgelerine kurulan noktalarda, belirli periyotlarla müziklerini icra edebilecekler. 

Gürültü Kirliliğinin Önüne Geçeceğiz

Uygulama bu tür çalışmaları daha da kurumsallaştırarak vatandaş ve esnaftan gelen “gürültü oluyor” yönündeki şikayetlerin de önüne geçmeyi planlıyor. Yapılan seçmelerden geçer not alan sokak müzisyeni Doğukan Altun, bu uygulama sayesinde sanatını icra edebilen insanların rahatlıkla sokağa çıkabildiğini önceden alt geçitlerde ve metrolarda geçinmeye çalışan müzisyenlerin yeteneklerini çekinmeden sokağa dökebildiklerini ifade etti.

“Pandemi süreci bizim için ve sektördeki insanlar için gerçekten zordu”

Diğer tüm sektörler gibi sokak müziğinin de pandemi döneminden çok fazla etkilendiğini söyleyen sokak müzisyeni Doğukan Altun, müzik yapamadığı için mobilya sektöründe çalışmak zorunda kaldığını kendisi gibi diğer arkadaşlarının da farklı işler yapmak mecburiyetinde olduğunu belirtti. Altun, “Pandemi süreci benim ve sektördeki diğer insanlar için gerçekten zordu” dedi. 

“Morale ve Müziğe İhtiyacımız Var”

Pandemi sürecinde herkesin morale ve müziğe daha fazla ihtiyaç duyduğunu, küçük bir melodinin bile insana bu dönemde huzur verdiğini belirten sokak müzisyeni Ceren Kayış ise, bu süreçte müzisyenlerin iş bulamadığı için çok zorlandığını, proje sayesinde hem vatandaşla buluşacaklarını hem de hayatlarını kazanabileceklerini dile getirdi. 

“İnsanlardan sağduyulu olmalarını bekliyoruz”

Uzun zamandır sokak müziğinin içinde olduğunu belirten

 sokak müzisyeni İlker Kanatsızkuş, sokak müziğinin yasak olmasının onları zor duruma soktuğunu, zabıtalar tarafından birçok yerde engellendiklerini dile getirdi. Yalnızca zabıtalar değil esnaf ve halk tarafından da engellendiklerini söyleyen Kanatsızkuş, “Müziği sevmeyen, rahatsız olan bir kesim var biz artık bunları istemiyoruz. İnsanlardan sağduyulu olmalarını bekliyoruz. Bu uygulama ile sokak müzisyenliği resmileşti ama engeller bitmiş değil zabıtaya izin kartımızı gösterince sorun çözülüyor ama esnaf bu durumu anlamıyor” dedi.

“Resmi bir destek olması müzisyen için büyük bir güvence ve rahatlık”

Uygulama öncesi ve sonrası arasında büyük fark olduğunu belirten sokak müzisyeni Onur Narınç, belediyenin onlara her hafta vardiya listesi sunduğunu ve o listeye göre şehrin farklı noktalarında rahatlıkla müzik yapabildiklerini belirtti. Uygulama ile kurumsallaşmaya giden sokak müzisyenliği ile ilgili Narınç, “Resmi bir destek olması müzisyen için büyük bir güvence ve rahatlık” dedi. Bu uygulamanın müzisyenlerin önünü açtığını belirten sokak müzisyeni Narınç, bu tarz uygulamaların hem müzisyenler için hem de halk için olumlu olduğunu ifade etti. 

Müzisyenler, Bursa Belediyesinin başlatmış olduğu “Bursa’nın Her Sokağı Ayrı Bir Şarkı Projesi” ile hayata geçen bu uygulamanın diğer tüm illerde de gerçekleşmesini umuyor.

Haber: Neslihan Memiş

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31