Sokakta Oynayan Çocuklar Daha Yaratıcı

Teknolojiyle birlikte oyun anlayışı değişen çocuklar sokak oyunları yerine tablet, bilgisayar ya da akıllı telefonlardaki oyunları tercih ediyor. Ancak uzmanlar, çevresindekilerle iletişim halinde oyun oynayan çocukların kendi gelişimine katkısının, dijital oyunlarla vakit geçiren çocuklara oranla biraz daha fazla olduğu konusunda uyarıyor. Sokak oyunlarının, çocukları fiziksel ve mental olarak geliştirdiğini belirtiyor. 

Hayatımızın bir parçası haline gelen teknolojiler ile çok erken yaşta tanışan çocuklar, oyun ihtiyaçlarını da tablet, bilgisayar veya akıllı telefon gibi cihazlardan karşılıyor. Uzmanlar bu durumun, iletişimlerine doğrudan etki ettiği gibi sosyalleşmelerinde de problemler yaşamlarına sebebiyet verebileceğini ifade ediyor. 

“Gelişen Teknoloji, Çocukların Dijital Oyunlara Yönelmelerine Sebebiyet Verdi”

Konuyla ilgili AKİL Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Çocuk Gelişim Uzmanı Menşur Duman, çocuk oyunlarına duyulan ilginin azalmasını iki temel nedene bağlarken “Gelişen teknoloji, çocukların dijital oyunlara yönelmelerine sebebiyet verdi. Bunun yanında kentsel yaşam biçimine geçiş ile çocukların oyun ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alanların kısıtlı kalması onları dijital oyunlar oynayamaya iten faktörlerden birisi” diye konuştu.

Hem Zihinsel Hem de Fiziksel Gelişim İçin Hareketli Oyunların Etkisi Büyük

Menşur Duman, sokakta veya parkta arkadaşlarıyla oyun oynayan çocukların belirli düzeyde paylaşım yapabildiklerini söyleyerek “Örneğin, takım halinde oynadıkları oyunlarda kimin hangi bölgede daha iyi olduğuna, konuşarak karar verip ortaya bir strateji koyuyorlar. Aslında oyun oynadıklarında fiziki gelişim gösterirken, farkında olmasalar bile mental gelişimlerine de katkıda bulunuyorlar. Bu sebeple çevresindekilerle iletişim halinde oyun oynayan çocukların kendi gelişimine katkısı, dijital oyunlarla vakit geçiren çocuklara oranla biraz daha fazla olabiliyor” dedi. 

Çocukların doğası gereği oyun oynadıklarını vurgulayan Duman, “Oyun, çocukların fiziksel ve mental gelişimine katkı sağlamaktadır. Günümüz çocukların oyunları ve oyuncakları değişti. Dijital oyunlarla uzun süre vakit geçiren çocuklar bunu bir alışkanlık haline getiriyor ve bu alışkanlıklardan da kolay kolay vazgeçemiyorlar” şeklinde konuştu. 

Ebeveynlere Büyük İş Düşüyor

Bununla birlikte dijital oyunların hayatımızın bir gerçeği olduğunu söyleyen Duman, “Ebeveynler çocuklarını dijital oyunlardan uzak tutmak veya engellemek yerine belirli zaman dilimlerinde belirli sürelerle oynamalarına izin vererek hem çocuklarıyla daha sağlıklı iletişim kuracaklar, hem de onların karşısına çıkabilecek olumsuz durumlardan koruyabileceklerdir” ifadelerini kullandı.

Sokak Oyunları ve Dijital Dönem 

Yetişkinler de geçmiş dönemlerde çocuklarla birlikte oyunlar oynar, kendi dönemlerindeki oyunları aktarırdı. Şimdi ise durum biraz farklı. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklar da oyunlar oynamıyor ve kendi oyun kültürlerini yaratamıyor. Bu durum gelecek neslin tarihteki oyun geleneğini bilmeme ve o dönemlerin oyun kültürünü öğrenememesi gibi bir soruna yol açıyor.

 

Haber: Yaşar Soylu

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31