Tarımda Drone Dönemi

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Antalya’nın Aksu ilçesindeki tarım alanlarında yabancı otlarla mücadele kapsamında, ilk defa drone ile beraber ölü bitkileri (herbisit) ilaçlama uygulaması gerçekleştirdi.

 Akdeniz Üniversitesi’nin Aksu’da yer alan 1804 dekarlık uygulama ve araştırma arazisine yapılan buğday ekimlerinin ardından yetişen yabancı otlara karşı drone eşliğinde zirai ilaçlama uygulaması yapıldı. Etkinliğe; Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Uzun, Ziraat Fakültesi öğrencileri ve basın mensupları katıldı.

“Teknolojiyi Kullanmak ve Yenilikçi Olmak Hızlı Üretim Getirir”

AKİL Haber Ajansına konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, üretimde verimi düşüren yabancı otlara karşı mücadele ederken, hava koşullarının da dikkate alınması gerektiği söyledi. Prof. Dr. Erkan, yağmur sonrasında traktörlerin tarım alanına girmekte zorlandığını belirtirken, drone kullanımının çiftçiye kolaylık sağlayacağının altını çizdi.

Erkan, “Teknolojiyi kullanmak, tarımda uygulamak ve yenilikçi olmak daha hızlı üretim getiriyor.  Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA) ile araziye girmeden etkili bir ilaçlama gerçekleştirebiliyoruz” ifadelerini kulandı. Arazinin bir kısmını ZİHA’lar ile diğer kısmını ise geleneksel bir yöntem olan traktör uygulaması ile ilaçlanacağını belirten Erkan, bunun hasat zamanına kadar gözlemlenerek yabancı otların gelişimini de takip edeceklerini aktardı.

“Teknolojiyi Ziraat Fakültesi’nin Diğer Alanlarında da Kullanacağız”

Prof. Dr. Erkan, drone ile ilaçlama uygulamasını, Ziraat Fakültesi’nin diğer alanlarında da uygulanabileceğini ancak bunun uygulanması için de altyapının elverişli olmasının gerektiğine dikkat çekti ve bu uygulamanın ilerleyen zamanlarda silajlık mısır ekiminde de kullanılacağının müjdesini verdi.

 Drone Üreticinin Yükünü Hafifletiyor

Havadan drone yardımı ile ilaçlamanın son birkaç yıldır yaygın olarak kullanıldığını dile getiren ZİHA Mühendisi Engin Sezer bu işlemde ilaç kullanımının yarı yarıya düştüğünü ve zamansal kar sağladığını belirtti. Drone ile en fazla bir buçuk metreye inilebildiğini söyleyen Sezer, aksi takdirde bitkinin zarar görebileceğini belirtti. İşlemden önce saha taraması yapıp harita çıkardıklarını bunun işlerini kolaylaştırdığının altını çizdi.

Sezer ayrıca şu ifadeleri kullandı: “10 dönüm tarla ortalama 6 dakika içerisinde ilaçlanabiliyor. Bu yıl her birinde farklı mahsullerin ekili olduğu 60 bin dönümlük arazide özellikle çeltik ve pamuk üzerinde test edildi ve çiftçilerden olumlu dönüş alındı.”

Etkinliğin sonunda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, katılımlarından dolayı orada bulunanlara teşekkür etti.

Haber: Mekin Coşkun, Bahar Kara, Alişah Kemal Çetin, Nurgül Çimen

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31