Thalidomide İlacındaki İhmalinin Bedeli Ağır Oldu

1950-1960 yılları arasında yeterli test olmadan piyasaya sürülen Thalidomide ilacı birçok bebeğin ölümüne ve gelişim sorunlarıyla doğmasına yol açtı.

Başlangıçta uyku problemlerini çözme, ağrıları giderme, mide bulantısı ve kusmayı önleme amacı ile piyasaya sürülen Thalidomide ilacının hedef kitlesi kısa sürede hamileler oldu. Bir süre sonra ilacı kullanan hamile kadınların bebeklerinde olumsuz durumlar kaydedildi.

Bebeklerin Sağlığını Olumsuz Etkiledi

Bazı bebekler düşük sebebiyle hayatını kaybetti bazı bebekler ise uzuvlarında gelişim sorunlarıyla veya hayati organlarındaki hasarlarla doğdu. Fiziksel engelle doğan bebeklerde ek olarak, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kalp ve kemik hastalıkları oluşuyordu.

İlaç Hakkındaki Olumlamalar Satışı Arttırdı

İlacı üreten şirket tanıtım amacı ile doktorlara Thalidomide dağıtıyordu. Reçetesiz olarak kullanımın da artmasıyla Thalidomide’e olan talep arttı. Bazı insanlar bu ilacı “Mucizevi İlaç” olarak adlandırdı.

İlaca olan talebin artmasıyla kırktan fazla ülkede 10 binden fazla bebek bedensel engelli olarak doğdu, 2 bin çocuk ise bu ilaç sebebiyle hayatını kaybetti.

İlacın Piyasadan Temizlenmesi Zaman Aldı

Thalidomide hızla dünyaya yayıldığı için tamamen piyasadan kaldırılması yıllar aldı. Doktorlardan gelen olumsuz raporlamalar ve sorunlu doğumlar sebebiyle 1961 yılında ilaç kaldırıldı.

Türkiye ve ABD’de Thalidomide Kaynaklı Hiçbir Vaka Görülmedi

Farmakolog Frances Kathleen Kelsey ABD Gıda İlaç İdaresinde inceleme görevlisi olarak, ilacın güvenliğine ilişkin kanıt eksikliği sebebiyle Thalidomide’in ABD pazarlarında satılmasını reddetti ve ilaca bağlı vakaların oluşmasını engelledi.

Veteriner Hekim Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün ve Farmakoloji Kürsüsü başkanı Prof. Dr. Şükrü Kaymakçalan ilaca ruhsat verilmemesi için sağlık bakanlığını uyardı. Gerekçeleri yeterli test yapılmamış olmasıydı ve ilacın anne karnındaki bebeklere ulaşarak anormal durumlara sebebiyet vermesi idi. Sağlık Bakanlığı uyarıları dikkate alarak ilaca ruhsat vermedi ve Türkiye sınırları içerisinde Thalidomide ilacına bağlı herhangi bir vakaya rastlanılmadı.

Thalidomide Etkisiyle Doğan Bebekler Hayatlarına Devam Ediyor

İlaçtan etkilenen bebeklerin sadece 3 binden azı hala hayatta. Hamilelikte annelerinin Thalidomide kullanması sonucu fiziksel engele sahip olarak doğan bireyler arasında Grammy ödüllü bas bariton sanatçısı Thomas Quasthoff ve radyo yayıncısı, müzisyen Alwin Law bulunuyor.

Thomas Quasthoff

İlaç Önlemler ve Yapısının Değiştirilmesiyle Kullanılabilir Duruma Geldi

Yirmi birinci yüzyılda Thalidomide, X grubu ilaçlar (gebelikte kesinlikle kullanılmaması gereken) kategorisine alındı ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Thalidomide bugün başta cüzzam olmak üzere bazı dermatolojik rahatsızlıklar, kanser ve AIDS’le ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

Haber: Sude Erdoğan