Toprakla Ateşin Dansı: Çini

Anadolu topraklarının zengin miraslarından biri olan çinicilik sanatı, günümüzde varlığını sürdürmeye devam ediyor. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü eğitmenlerinden Çini sanatçısı Zehra Terlik, çini sanatının inceliklerini ve genç sanatçılarının nelere dikkat etmesi gerektiğini Akil Haber Ajansı’na anlattı.

‘’Ruha Çok İyi Gelen Sanat’’

Çininin çok güzel bir bölüm olduğunu söyleyen Zehra Terlik; “İnsanlar çiniyi meslek olarak seçmeseler de çiniye ilgi duyup hobi olarak edinebilir. Çünkü çini ruha çok iyi gelen bir sanatımız” dedi.

 “18. Yüzyıldan Sonra Kütahya Bayrağı Eline Aldı”

Çini sanatının tarihinden de bahseden Terlik; “İznik, çini sanatında 17.yy in sonu 18.yy in başında ekonomik sebeplerden ötürü zayıflamaya başladı 18.yy dan sonra çini sanatında bayrağı Kütahya ele aldı” şeklinde konuştu.

Osmanlı ve Selçuklu çini sanatındaki desenler ve teknikler hakkında konuşan Zeynep Terlik; “Selçuklu döneminde gördüğümüz desenler sırlı tuğla ve mozaik tekniklerini içerir. Osmanlı döneminde mozaik tekniği kullanılmaya devam etmiş olsa da Selçuklu dönemine kıyasla bu teknik daha az yaygın bir şekilde kullanılmıştır” ifadelerini kullandı.

Haber: Hayat Çiçekseven

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31