Tuluhan Tekelioğlu’dan Akil Haber’e Çok Özel Açıklamalar

Akil Haber Ajansı, bu yıl düzenlediği ilk buluşma konferansında Tuluhan Tekelioğlu’nu ağırladı. Gazeteci-Yazar Akil muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

Akdeniz Üniversitesi’nin Haber Ajansı olan Akil Haber Ajansı’nın bu yıl düzenlediği ilk buluşma konferansı, Gazeteci-Yazar Tuluhan Tekelioğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Tekelioğlu, mesleki deneyimlerini gazeteci adaylarına aktarırken bir yandan da öğrencilerin sorularını yanıtlayarak meraklarını giderdi. Tekelioğlu, etkinliğin ardından Akil Haber muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

Yeni gösterimine giren efsaneler belgeseliniz için şimdiden tebrikler, sizce nasıl efsane olunur?

Efsane olmanın temel kriterleri vardır bunlar: Bir işi tutkuyla yapmak, çok çalışmak, vazgeçmemek, kuşaktan kuşağa dokunuyor olmak. Efsane olmak kolay değil.

Sizi gazetecilik mesleğini seçmeye iten neydi?

On dört yaşımdayken babamla “Ateş Altında” isimli filmi izlemiştim ve oradaki gazetecinin insanların yaşadığı dünyayı anlatmasından çok etkilenip o an tutkuyla gazeteci olacağım demiştim.

Gazetecilik mesleğinin zorlukları nelerdir?

Bu ülkede yaşayan bir gazeteci olarak zaten ülkede temel hak ve özgürlükler konusunda zorluklarımız olduğu için bu temel hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı bir ülkede gazetecilik yapmak çok zor. Günümüzde birçok gazeteci ya işsiz bırakılıyor ya hapislerde çürüyor ya da engelleniyor, yani birçok zorluğu var. Zorlukları seçen insanların her zaman değerli işler yaptığını düşünüyorum, kolay yoldan zengin olmak yerine zor yollardan topluma değmek bence en büyük mutluluk.

Gazetecilik mesleğiniz boyunca hiç vicdanınızı kaybettiğiniz bir an oldu mu?

Tam tersine vicdanımın beni ayakta tuttuğunu düşünüyorum. Vicdan temelli gazeteciliğin gerçek gazetecilik olduğunu düşünüyorum.  Vicdanımı seçtiğim zamanlar işsiz bırakıldığım oldu ama bu benim yaşam düsturum ve temel kişiliğim bu olduğu için sarsılmadım. Hep bir yol buldum. Karşınıza bir engel çıkarsa o engelin üstünden atlamak sizin elinizde. Mutlaka o yolu bulacaksınız. Hayat böyle bir şey zaten…

Medyada çok sesliliğin önemi nedir?

Özgürlük demek çok seslilik, tek renkli bir dünyada yaşamak çok kötü olurdu. Medyanın kamuoyu sorumluluğu var.  Yaptığımız iş çok ciddi bir iş aslında, doktorluk gibi nasıl doktor insanların hayatını kurtarıyorsa biz de insanlara gerçekleri öğrenmeleri için çaba harcayan meslek grubuyuz. Bunun için medyanın çok sesli olması lazım. Demokrasiyi iyi sağlayan şeylerden bir tanesi de basın özgürlüğüdür. Bunun için iki tarafında çabasına ihtiyaç var tek başına olmaz. Aynı zamanda okuyucunun demokrasiyi istemesi, savunması ve talep etmesi gerekir.

Türkiye’de medyanın tekelleşmesinin nedeni nedir?

Gazetecinin kendileridir, çünkü sendikalaşamadık. Her birimiz birer star gibi gördük kendimizi. Hepimizi birer birer harcadılar. Oysa kalemler buluşsa ‘bir sendika altında bin kalemi kırabilir misiniz?’ Hayır. Bence bu gazeteciler yüzünden oldu. Ne yazık ki sendikalaşamadık, oysa dünyada gazeteciyi koruyan en temel şey gazetecinin sendika altında toplanmasıdır.

Türkiye’de kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete neden çözüm bulunamıyor?

Temel bir eğitim sorunu bence, aynı zamanda bununla ilgili bir çözüm bulmak istenmemesinden kaynaklı. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulandığı tarihlerde kadına karşı şiddet çok azalmıştı. Biz bunu gördük dolayısıyla bir gerekli cezai yaptırımlarla bunu engelleyebiliriz. İki kadına bakışla, çünkü zamanımızda kadından korkan bir zihniyet söz konusu ama bu zihniyeti yine kaldıracak olanlar kadınlardır. Ben bu konuda yeni Havva’lara çok güveniyorum.

Sizce İstanbul Sözleşmesi Neden Kaldırıldı?

Ne yazık ki pandeminin etkisi çok büyük. Pandemiden dolayı biz çıkıp sesimizi duyuramadık. İstanbul Sözleşmesi kadınları koruyan çok önemli bir sözleşme ve İstanbul’da imzalanmıştır, diğer anlamı budur. Bugün bu sözleşmenin kaldırıldığı düşünebilir ama bizler var oldukça ve kadına şiddet devam ettikçe ileride bunu mutlaka dile getireceğiz. Bunu kaldırılmış olarak görmüyoruz ve bunun için gerekli olan her şeyi sivil toplum örgütleri, kadın örgütleriyle beraber sürdürüyoruz.

Haber: Yaşar Soylu-Güldeste Demirtaş-Devrim Tunç