Türk Basınına Yeni Bir Soluk Oksijen Gazetesi

Türkiye’nin tek haftalık gazetesi olan Oksijen her cuma bayilerdeki yerini alıyor. Gazetecilik anlayışına yeni bir soluk getirme hedefiyle 2021 yılının ocak ayında yayın hayatına başlayan gazete, özgün içeriğiyle fark yaratmayı başardı. Merkezine siyaseti almayan Oksijen gazetesi, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financal Times’ın Türkiye’de çalıştığı tek gazete olarak da öne çıkıyor.

Oksijen, sahip olduğu geniş içerik yelpazesiyle ve dijital habercilik anlayışına uyum sağlayarak, “Artık gazete okuyan kaldı mı?” sorusunu genç yaşlı gözetmeksizin birçok okuyucunun dikkatini üzerine çekerek yanıtlıyor. Peki, nasıl bir gazete Oksijen? Yayın anlayışı nedir? Nasıl bir ekiple çalışıyor?

Aile Gazetesi Oksijen

Türk basınının tecrübeli isimlerinden, geçmişte Sabah gazetesinin genel yayın yönetmenliğini sonrasında Vatan gazetesinin imtiyaz sahipliğini yapan Zafer Mutlu, Oksijen’in genel yayın yönetmeni koltuğunda oturuyor. Gazetenin ekip liderliğinde ise Sabah, Vatan, Milliyet gibi pek çok büyük gazetenin yayın yönetmenliğini yapmış olan Tayfun Devecioğlu bulunuyor.

Oksijen, yayın hayatına başladığı günden bugüne dijital çağa ayak uydurmaya çabalıyor ve okuyucularının günlük gazetelerde bulamayacağı içerikleri sunarak yayın hayatına devam ediyor. Hedefleri doğrultusunda bir yayın çizgisi oluşturmaya çalışan Oksijen gazetesinin imtiyaz sahibiyse Zafer Mutlu’nun bir röportajında “Evde olduğu gibi Oksijen’de de patron” dediği Nüket Mutlu.

“Oksijen Türk Basınında Ciddi Bir Fark Yarattı”

Biz de Akil Haber Ajansı olarak Oksijen gazetesini daha yakından tanımak için Nüket Mutlu ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Nüket Mutlu, Türkiye’de ilk defa bir haftalık gazetenin bu kadar uzun soluklu olduğunu ve yoğun ilgi gördüğünü belirterek, içeriğinde siyasete değinmeyen ve hayatla ilgili konuları ele alan ilk gazetenin Oksijen olduğunu, sanat, sağlık ve ekonomi gibi konuların yer aldığını söyledi.

“Dünyanın En Prestijli Gazetesi Financal Times Bizimle Çalışıyor”

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financal Times’ın, Türkiye’de sadece Oksijen gazetesi ile çalıştığını söyleyen Mutlu, bu durumun kendileri için prestij kaynağı olduğunu ifade etti. Financal Times’ın gazetelerine içerik anlamında da çok önemli katkılarda bulunduğu vurguladı.

“Günlük değil, bir yaşam gazetesi olsun istedik”

Nüket Mutlu, günlük gazetelerde yer alan haberlere ulaşımın kolay olduğunu ayrıca günlük gazete çıkarmanın daha maliyetli olduğunu söyledikten sonra, “Biz hafta sonu insanlara evinde daha keyifli vakit geçirtmek için bir yaşam gazetesi olsun istedik. Bu bir günlük gazete değil. İçinde sağlıktan bilime çok değişik konularda haber verebileceğimiz bir gazete olsun istedik. Haftalık gazete Türkiye’de denenmemiş bir şey olmasına rağmen dünyada çok tutan bir formül onun için biz de bunu denedik ve haklı çıktık” ifadelerini kullandı.

“Ekibimizin Neredeyse Tamamı Genç Gazetecilerden Oluşuyor”

Oksijen gazetesi ekibinin genç gazetecilerden oluştuğuna dikkat çeken Mutlu, “Kitap konusunda Elif Tanrıyar, müzik konusunda Alper Bahçekapılı gibi kendi konularında çok iyi olan bir yazar kadrosuyla çalışıyoruz” dedi.

“Dijital çağa hazırız ve basılı gazeteye de devam ediyoruz”

Nüket Mutlu, dijital çağa ayak uydurduklarını, dijital aboneliklerinde hiçbir reklam vermemelerine rağmen beklenenin üzerinde talep olduğunu söyledi. Esas hedeflerinin geleceğin gazeteciliğine uyum sağlamak olduğunun altını çizdikten sonra “Gazete basılı olduğu zaman onun güvenilirliği daha yüksek oluyor. Onun için bizim şu anda konsantre olduğumuz şey basılı gazete ifadelerini sözlerine ekledi. Mutlu ayrıca Oksijen gazetesinin ardından Türkiye’de hafta sonu gazeteciliğinin yaygınlaşacağından emin olduğunu da belirtti.

Söyleşi: Güldeste Demirtaş