Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı Onaylayarak İklim Kriziyle Mücadelede Yeni Bir Döneme Girdi

Türkiye, İklim krizini durdurmak ve küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlamaya yönelik hedefler içeren Paris İklim Anlaşması’nı 5 Ekim Salı günü TBMM genel kurulunda yapılan oylamayla kabul etti.  Anlaşma’nın kabul edilmesiyle birlikte ‘Paris İklim Anlaşmasını’ onaylayan ülke sayısı 192 oldu.

Dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak kabul edilen Paris İklim Anlaşması, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda katılımcı tüm parti milletvekillerinin oy vermesi sonucu kabul edildi. Resmî Gazete’de “22 Nisan 2016 tarihinde imzalanan Paris Anlaşması’nın beyan ile birlikte onaylanması uygun bulunmuştur” şeklinde yayımlanarak yürürlüğe girecek anlaşma sonrasında, emisyon azaltımına yönelik yeni hedeflerin ve eylem planlarının hazırlanması bekleniyor.

Paris Anlaşması, Kyoto Protokolü’nün 2020 yılında sona erecek olması nedeniyle, 2015 yılında Fransa’nın Paris kentinde gerçekleştirilen 21. Taraflar Konferansı’nda (COP21), 2020’den sonra geçerli olacak şekilde kabul edilmişti. 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının %55’ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe giren anlaşmada şu ana dek Türkiye’de dâhil olmak üzere 192 ülke taraf oldu.  İklim Anlaşmasını dünya çapında onaylamayan 9 ülke kaldı. Bu ülkeler; Angola, Eritre, İran, Irak, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Güney Sudan ve Yemen.

Birleşmiş Milletler Memnuniyetle Karşıladı

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Türkiye’nin bu tutumunu memnuniyetle karşıladıklarını ve tüm ülkelerin anlaşmadaki hedeflerin karşılanmasına yönelik çabalarını artırması gerektiğini söyledi.  G20 ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadelede başı çekmesi gerektiğini vurgulayan Dujarric, “Anlaşma doğrultusunda 2050’ye kadar sera gazı emisyonunu sıfıra indirmeyi planlıyoruz” dedi. 

 “Türkiye’nin Önünde Uzun İnce Bir Yol Var Ama Fazla Zamanı Yok”

Paris Anlaşması’nın onaylanması için bir süre önce imza kampanyası başlatan Ekosfer Derneği, kampanyaya katılan 25 bine yakın kişiye ve destek veren 48 sivil toplum kuruluşuna teşekkür etti. Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz, “Bugün çok önemli bir gün. 5 yıl gecikmeyle de olsa Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylaması ve bu karara TBMM’deki milletvekillerinin büyük çoğunlukla destek vermesi sevindirici. Şimdi Türkiye’nin önünde uzun ince bir yol var ama fazla zamanımız yok. Fosil vedalaşmak, enerji verimliliği ve net sıfır sürüm hedefleri için sivil toplumla birlikte gerçekçi bir yol haritası belirlemek gerekiyor” dedi.

Türkiye İklim Değişikliği İle Mücadelede Kararlılığını Ortaya Koydu

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Türkiye’deki şirketlerin iklim değişikliğine karşı somut adımlar atmaları için ihtiyaç duyulan kaynak ve araçları sağlamak için çalıştıklarının altını çizdi. Dördüncü, “İş dünyası olarak düşük karbonlu ekonomiye geçiş çabalarımıza ivme kazandırmamız gerekiyor. İklim değişikliği ile mücadelede küresel düzeyde atılan en somut ve kapsamlı adımlarından biri olan Paris İklim Anlaşması’nın TBMM tarafından onaylanması bu çabanın ivmelenmesini sağlayacak” dedi. Bu kararın Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede kararlılığını ortaya koyduğunu ve küresel çabalara ivme kazandırılması yönünde atılan önemli bir adım olduğunu sözlerine ekleyen Dördüncü, “Anlaşmanın onaylanmasının ardından bu hedeflerle uyumlu düşük karbonlu ekonomiye geçiş için çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekecek” dedi.

Paris İklim Anlaşması Nedir?

Paris İklim Anlaşması, Fransa’nın başkenti Paris’te 5 Ekim 2015’te aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 195 ülke ve Avrupa Birliği’nin (AB) de katılımıyla kabul edildi. Anlaşma, sürdürülebilir kalkınma ve yoksulluğun ortadan kaldırılması bağlamında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (BMİDÇS) uygulamasını geliştirmeyi hedefliyor. Yasal bağlayıcılığı olan ilk evrensel iklim anlaşması olan Paris İklim Anlaşması’nı, ilk etapta taraf ülkelerin 55’inin onayının ardından 4 Kasım 2016’da da yürürlüğe girdi. Anlaşmanın uzun dönemli hedefi, küresel ortalama sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2°C altında tutulması; ilave olarak ise bu artışın 1,5°C’nin altında tutulmasına yönelik küresel çabaların sürdürülmesi olarak ifade ediliyor. 

Haber: Ali Demir

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31